Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

La biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona guanya el Premi Arquitectura Emergent de la fundació Mies van der Rohe

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona ha estat guardonada amb el Premi Arquitectura Emergent que atorguen la fundació Mies van der Rohe i la Comissió Europea. L’obra, desenvolupada per l’estudi madrileny SUMA Arquitectura, s’ha imposat a la plaça i l’oficina de turisme de Piódão (Portugal), l’altra finalista del certamen. Segons ha destacat el jurat, la biblioteca barcelonina “actua a l’escala de la ciutat, contribuint a la transformació del barri, obrint-se com un nou espai públic exterior i interior”. També subratlla que l’estructura “es desenvolupa com una rica seqüència d’espais monumentals i domèstics” que “proporcionen ambients confortables per a l’aprenentatge” i posa en valor la seva “meticulosa atenció als detalls”.

Més enllà del Premi Arquitectura Emergent, la fundació i la Comissió Europea han atorgat el Premi d’Arquitectura 2024 al Pavelló del campus de la Universitat Tècnica de Braunschweig (Alemanya), dels arquitectes Gustav Düsing i Max Hacke. En aquest cas, el jurat justifica la seva decisió per la capacitat de l’edifici de “desafiar les limitacions i preconcepcions sobre la sostenibilitat, crear un entorn acollir i lúdic per a l’estudi […] a través d’una estructura implacable i acuradament detallada”. “Es podria entendre com un sistema versàtil que fusiona avenços tecnològics amb un principi flexible i reutilitzable”, resumeix.

Publicitat

A banda de l’edifici alemany, els finalistes del Premi Arquitectura 2024 han estat la galeria d’art contemporània Plato (República Txeca), el col·legi Reggio de Madrid, la reforma del conveni Saint-François a Sainte-Lucie-de Tallano (Còrsega) i l’edifici Hage de Lund (Suècia).

Els dos projectes premiats han estat escollits d’un grup inicial de 362 obres nominades, entre les quals n’hi havia quatre desenvolupades per estudis catalans. Es tractava de dos blocs d’habitatges socials -un a Mallorca i l’altre a Gavà-, un centre de dia per a joves amb autisme a Biscaia i una estructura efímera a Timisoara (Romania) per acollir un viver d’arbres i espais de debat.

Els guanyadors s’han anunciat aquest dimecres al Centre d’Informació, Documentació i Exposicions (CIVA) sobre ciutat, arquitectura, paisatge i urbanisme de la regió de Brussel·les Capital, en el marc de la Conferència Europea de Polítiques Arquitectòniques (ECAP) sota la presidència belga del Consell de la Unió Europea.

L’acte ha anat acompanyat d’un diàleg entre el subdirector general d’Educació, Joventut, Esport i Cultura de la Comissió Europea, Normunds Popens; el president del jurat dels EUmies Awards 2024, Frédéric Druot; el director artístic del CIVA, Nikolaus Hirsch, i la directora de la fundació Mies van der Rohe, Anna Ramos.

<strong>Lliurament de premis</strong>

El lliurament dels premis d’arquitectura tindrà lloc el pròxim 14 de maig al pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, al costat de la Font Màgica de Montjuic. El mateix dia també se celebraran unes jornades de debat al palau Victòria Eugènia de Barcelona amb guanyadors, finalistes, clients, mitjans i persones interessades. En paral·lel, s’inaugurarà l’exposició ‘EUmies Awards 2024’, que comptarà amb maquetes, textos, vídeos, esborranys i dibuixos de les obres seleccionades i un resum de les 362 creacions nominades. L’exposició es podrà visitar al mateix palau Victòria Eugènia fins al 16 de juny.

Després de Barcelona, la mostra ‘EUmies Awards 2024’ iniciarà la seva gira per Europa amb una inauguració a la Casa de la Arquitectura de Madrid al juliol i a l’Architekturzentrum de Viena a l’octubre.

Ambdós actes donaran el tret de sortida a les Setmanes d’Arquitectura de Barcelona, un esdeveniment que té com a objectiu promoure la divulgació de l’activitat arquitectònica i que tindrà lloc entre els dies 14 de maig i 28 de juny.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió