Diumenge, 29 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Justícia recupera el projecte del Fòrum Judicial de Tarragona del 2009 i diu que estarà llest en tres anys

ACN Tarragona – El nou Fòrum Judicial de Tarragona serà una realitat el 2026 i s’instal·larà al costat de l’Hospital Joan XXIII, tal com estava previst, en uns terrenys de […]

Agències 12/01/2023

ACN Tarragona – El nou Fòrum Judicial de Tarragona serà una realitat el 2026 i s’instal·larà al costat de l’Hospital Joan XXIII, tal com estava previst, en uns terrenys de la Generalitat. El departament de Justícia ha recuperat el projecte executiu del 2009, que caldrà refer per adaptar-lo a la normativa actual. Ho ha anunciat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, en una visita a Tarragona. Ubasart ha remarcat que “es desencalla definitivament el projecte” i que el nou complex jurídic permetrà un “acostament dels serveis” a la ciutadania. Justícia ha aprovat una partida per aquestes instal·lacions i en tres anys el Govern pretén invertir-hi 70 milions d’euros. La consellera ha avançat que seran unes instal·lacions “modernes i de futur”.

Les obres de la ciutat de la Justícia es licitaran al setembre, per iniciar els treballs el març de 2024. El darrer trimestre de 2026, el departament preveu tenir l’edifici construït, tot i que no detallen si aquell mateix any es farà el trasllat de les dependències judicials. El Fòrum Judicial estarà conformat per tres blocs de cinc plantes cadascun, ocupant una superfície de 32.000 metres quadrats, amb un marge de creixement d’un 30%, segons ha apuntat la consellera. “No se’ns quedarà petit”, ha dit. Els equipaments actuals tenen 19.000 metres quadrats.

El Fòrum de la Justícia estarà al costat del Centre Penitenciari Obert de Tarragona, que s’inaugurarà el mes vinent, segons ha avançat Ubasart. S’hi ubicarà l’Audiència Provincial, els jutjats de primera instància, els penals, els socials, els contenciosos, els d’instrucció, el mercantil i el de violència sobre la dona. També està previst traslladar-hi el Registre Civil, la Fiscalia, la jurisdicció de menors, els col·legis professionals del ram i els Serveis Territorials de Justícia de Tarragona, així com els serveis socials de l’àmbit penal. Totes aquestes dependències, actualment es troben en vuit seus, una situació que, segons Ubasart, “surt cara i genera ineficiències”. Cada any, el departament destina 1,5 milions d’euros al lloguer d’aquests edificis.

<strong>Projecte “històric”</strong>

La consellera ha dit que aquest projecte és “històric, inajornable i vital” per a Justícia i que contribuirà al “progrés” de les comarques de Tarragona. L’alcalde tarragoní, Pau Ricomà, ha apuntat que es tanca la carpeta “d’una deficiència crònica”. El batlle ha recordat que el 1998, la consellera Núria de Gispert, ja va verbalitzar la idea de construir un Fòrum Judicial a la ciutat i que després, cada nou Govern ha anunciat el seu projecte. Ricomà ha assegurat que aquesta vegada “no són ni il·lusions ni voluntats”, i que estan davant “d’un compromís concret”.

A la presentació hi ha assistit el president de l’Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau, que ha denunciat que en les instal·lacions actuals és “impossible” donar un servei “bàsic”. “Venim d’una situació lamentable i catastròfica”, ha descrit. Actualment, hi ha una llista de dos anys d’espera per celebrar judicis. Perearnau ha recordat que durant la pandèmia els macrojudicis es van aturar per falta d’espai i que és necessari, entre altres, una sala de vistes més gran.