Edició 2129

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 24 de maig del 2024
Edició 2129

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 24 de maig del 2024

Junts i PDeCAT retiren les esmenes a la totalitat a la Llei de Sanitat a canvi d’un compromís sobre el model català

|

- Publicitat -

ACN Madrid – Junts i PDeCAT han retirat aquest dimecres a la tarda les respectives esmenes a la totalitat que havien presentat contra la Llei d’Equitat, Cohesió, Universalitat i Cohesió del Sistema de Salut, la Llei de la ministra Carolina Darias. Els contactes d’última hora amb l’executiu espanyol han permès assolir una base d’acord sobre futures modificacions de la llei durant el tràmit parlamentari perquè es preservi el model sanitari català i s’eviti la invasió de competències de la Generalitat. Amb aquest gest, l’executiu espanyol pràcticament s’assegura que aquest dijous el Congrés rebutjarà les altres dues esmenes a la totalitat presentades per Cs i Vox, de manera que la Llei pot continuar el tràmit.

La Llei de Sanitat de Darias havia suscitat fins ara desavinences en el si del mateix executiu –Podem criticava que la Llei no estableix límits reals a la privatització-, amb la Generalitat, amb Junts i PDeCAT –que havien presentat esmenes a la totalitat- i amb ERC, que havia advertit que no votaria en contra de la devolució si la llei no garantia el respecte a les competències del Govern.

Publicitat

Aquest dimecres al matí PSOE i Podem han assolit un acord per votar conjuntament en contra de les esmenes a la totalitat fruit d’un compromís entre la ministra Darias i el portaveu dels morats, Pablo Echenique, per modificar el text durant la fase d’esmenes per incorporar-hi més limitacions a l’externalització sanitària.

Junts i PDeCAT han mantingut també contactes amb el Ministeri de Sanitat per provar de buscar un punt d’entesa que evités la devolució de la llei i alhora garantís la pervivència del model sanitari català.

Fonts de Junts han explicat que el gest de retirar l’esmena a la totalitat es fa d’acord amb un compromís del govern espanyol de pactar una modificació en profunditat de la llei abans que es constitueixi la ponència que n’haurà de debatre els continguts. “Si no hi ha acord amb Catalunya no hi haurà llei”, adverteixen.

Junts fa dies que mantenia contactes amb el Ministeri per transmetre el que asseguren que són les demandes del sector a Catalunya. “Portem mesos treballant amb el sector” perquè “des que es va presentar el projecte van saltar les alarmes”. De fons la voluntat de preservar el model de concertació.

Pel que fa al PDeCAT, el seu portaveu al Congrés, Ferran Bel, ha comparegut en roda de premsa per anunciar que la seva formació també retira l’esmena a la totalitat. Segons Bel, l’acord amb el Ministeri ha permès “blindar el model sanitari català” amb la modificació de l’article 46 de la llei i la supressió de les disposicions primera i cinquena.

Bel ha recordat que el 95% de les concertacions de la sanitat catalana estan vinculades a entitats que són privades, però no tenen afany de lucre, moltes de les quals estan participades per l’administració a través d’ajuntament, consells comarcals i la Generalitat.

“És un acord que servirà perquè el sistema de serveis públics de la sanitat catalana tingui continuïtat, perquè ha funcionat en les darreres dècades i sempre ha estat respectat per les legislacions estatals”, ha dit. A més, ha recordat que concertar no implica privatitzar, i que si s’eliminessin els concerts a Catalunya no es podria garantir el servei.

Sense els vots de Junts i PDeCAT a les esmenes a la totalitat de Cs i Vox que queden vives –que es voten en bloc- i sense el suport tampoc d’ERC, el govern espanyol salvarà aquest dijous el tràmit de les esmenes de devolució i la llei prosseguirà la seva tramitació.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió