Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Josep Borrell insta als talibans a “recuperar converses substancials i estructurades i aturar la violència en curs”

ACN Brussel·les.-El vicepresident la Comissió Europea d’Afers Exteriors, Josep Borrell, insta als talibans a “recuperar converses substancials i estructurades i aturar la violència en curs” a l’Afganistan. L’Alt Representant considera […]

Avatar
Agències 13/08/2021

ACN Brussel·les.-El vicepresident la Comissió Europea d’Afers Exteriors, Josep Borrell, insta als talibans a “recuperar converses substancials i estructurades i aturar la violència en curs” a l’Afganistan. L’Alt Representant considera “fonamental” que no es perdin els drets assolits per dones i nenes afganeses els últims anys, “també pel que respecta l’accés a l’educació”. Borrell també assegura que un “Emirat Islàmic reinstaurat a la força conduiria a l’aïllament”. En un comunicat, explica que els talibans “haurien d’afrontar un no reconeixement, una falta de suport internacional i la perspectiva d’un conflicte continuat i una continua inestabilitat a l’Afganistan”.

Els talibans ja s’ha fet amb el control de Kandahar, la segona ciutat més gran de l’Afganistan, segons informa la premsa internacional. Biden, que tem que els talibans arribin a Kabul en menys de 90 dies, ha anunciat que enviarà 3.000 tropes al país per garantitzar la seguretat a l’hora d’evacuar el personal de l’ambaixada estatunidenca a la capital. L’Agència de l’ONU pels Refugiats (ACNUR) avisa en un comunicat que “el cost humà d’aquesta espiral d’hostilitats és inmes”. L’Agència assegura que “si no es produeix una disminució significativa de la violència, l’Afganistan va pel camí de registrar el major nombre de víctimes civils documentat en un sol any des que es documenta per part de l’ONU”. L’entitat també es mostra “especialment preocupada” per l’impacte del conflicte en les dones i les nenes. “Al voltant del 80% dels 250.000 afgans que s’han vist obligats a fugir des de finals de maig són dones i nens”, asseguren. Segons registra l’Agència, actualment hi ha més de tres milions de desplaçats a l’interior del país.