Edició 2156

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de juny del 2024
Edició 2156

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de juny del 2024

Jaime Rosales porta a Sant Sebastià ‘Girasoles silvestres’, un retrat de l’aprenentatge emocional d’una mare jove

|

- Publicitat -

ACN Sant Sebastià – Jaime Rosales (Barcelona, 1970) ha tornat aquest dissabte a la secció oficial del Festival de Cinema Sant Sebastià per presentar la seva setena pel·lícula, ‘Girasoles silvestres’, una de les quatre produccions catalanes que competeix per la Concha d’Or. La cinta, gravada amb una càmera de 35 mm, s’endinsa en la vida de la Julia (Anna Castillo), una jove de 22 anys mare de dos fills. ‘Girasoles silvestres’ s’estructura en tres parts, que corresponen a tres parelles diferents de la protagonista, en un viatge emocional a través d’un catàleg de masculinitats. En una entrevista amb l’ACN, Rosales ha explicat que volia fer transitar el personatge “d’un amor romàntic cap a un de madur i adult”, evitant convertir la protagonista en una “víctima”.

Rosales torna a un certamen que coneix de prop i pel qual hi han passat diversos dels seus films, com ‘Tiro en la cabeza’ –també a la secció oficial el 2008-, i ‘Petra’ -a Perlas, després d’haver-la estrenat a Canes.

Publicitat

El cineasta català s’endinsa així en les relacions afectives, esperonat per la transformació social de les parelles, la redefinició dels rols entre homes i dones i la sexualitat. Rodada a Nou Barris, el repartiment el formen Oriol Pla, Quim Àvila, Lluís Marquès, Manolo Solo i Carolina Yuste. La pel·lícula s’estrenarà el 14 d’octubre.

<strong>Un reportatge fotogràfic, punt d’inspiració del film</strong>

L’embrió del film és una història real que el director va conèixer en un reportatge fotogràfic d’una mare nord-americana, que s’explicava a partir de tres relacions. Rosales construeix el personatge principal de ‘Girasoles silvestres’, la Julia, fugint del “victimisme”. “És molt resistent a les dificultats. A cada cop, a cada error, busca una nova solució i n’aprèn”, segons detalla Rosales a l’ACN.

Segons Rosales, és important que les noves generacions tinguin eines s’adonin que en l’amor “hi ha d’haver aprenentatge” i que hi ha persones que poden ser “atractives en aparença” però que acaben sent “molt tòxiques”. “És important adonar-se’n”, afegeix. En aquest sentit, el film transita d’una etapa “més romàntica a una més madura, més ètica”.

L’actriu Anna Castillo reconeix que sovint, la vida és un “aprenentatge” que acaba tenint molt a veure amb “les eines i necessitats que un té a cada moment”. En aquest sentit, considera que la Julia topa amb algú que “l’arrasa i es deixa portar per una masculinitat tòxica”. “És normal, estan tan normalitzades que no les veiem”, lamenta a l’ACN. És després quan va podent trobar “refugi i seguretat” per trobar la felicitat. 

En declaracions a l’ACN, l’actor Lluís Marques s’expressa en una línia similar i celebra que la masculinitat i les relacions s’expliquin de manera “més realista” a la pel·lícula ‘Girasoles silvestres’ i creu que és important per a les noves generacions que hi hagi “altres referents”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió