Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Irene Vallejo: “Els llibres han estat unes vacances del realisme”

ACN Barcelona.-L’escriptora saragossana Irene Vallejo, autora de ‘L’infinit des d’un jonc’ (Columna) farà aquest dijous a la tarda des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el pregó de […]

Avatar
Agències 21/04/2021

ACN Barcelona.-L’escriptora saragossana Irene Vallejo, autora de ‘L’infinit des d’un jonc’ (Columna) farà aquest dijous a la tarda des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el pregó de la Lectura de Sant Jordi, on conversarà amb el periodista Xavi Ayén. L’autora ha avançat en una roda de premsa que hi reivindicarà “el plaer de la lectura” i “la part hedonista” de llegir. Així mateix, Vallejo ha posat de manifest la importància dels llibres durant la pandèmia. “La realitat és tan aclaparadora que els llibres han estat unes vacances del realisme”, ha apuntat l’autora. El seu darrer llibre, que es va presentar a La Setmana del Llibre en Català, ja s’ha traduït a una trentena d’idiomes i ha guanyat el Premi Nacional d’Assaig del ministeri de Cultura.

“Portem anys escoltant unes prediccions bastant apocalíptiques sobre el futur dels llibres i ha resultat una paradoxa que, quan ha arribat de veritat una catàstrofe, els llibres han guanyat lectors”, ha apuntat Vallejo. En aquesta línia l’autora ha recordat que l’assaig ‘L’infinit dins d’un jonc’ és un “cant apassionat” a la lectura i la història dels llibres. “Els llibres són dels objectes més antics que tenim a les nostres cases”, ha assegurat. “Sempre dic que si un antic romà vingués a les nostres cases hi reconeixeria poques coses, però segur que el llibre sabria per què serveix”, ha afegit. L’autora també ha destacat la importància dels clàssics. “En els moments durs busquem la seva ombra, el seu suport i la seva fermesa”, ha dit. Així mateix, ha apuntat que un dels llibres més demandats a Europa durant l’últim any és el llibre de les meditacions de l’emperador romà Marc Aureli. Vallejo viu amb “sorpresa i gratitud” l’oportunitat de fer el pregó de la Lectura de Sant Jordi. “Sempre havia gaudit el dia com a lectora i mai hauria imaginat que podria rebre aquest regal de fer el pregó”, ha confessat. Amb tot, ha assegurat que aquest 23 d’abril serà “molt especial”, ja que a banda del pregó, també estarà firmant llibres a la llibreria Documenta, Laie i La Central, respectivament, i a la tarda anirà cap a Saragossa, la seva ciutat natal, a recollir el premi Aragón 2021. “Serà un dia de moltes emocions”, ha recalcat. Després de tot, Vallejo també s’ha mostrat “intrigada” per les traduccions orientals de l’assaig ‘L’infinit dins d’un jonc’, que arribaran l’any que ve. “Serà tota una experiència que aquest cant a la lectura arribi a latituds tan llunyanes”, ha dit sobre la seva darrera publicació. En català el llibre ja acumula cinc edicions i ha venut uns 10.000 exemplars. Sobre el pregó de la Lectura de Sant Jordi, que Vallejo farà aquest dijous, es va celebrar per primera vegada l’any 2003 amb la presència de Quino. Des d’aquell any han estat pregoners José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luís Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville, Claudio Magris, Yasmina Reza, Almudena Grandes i Mia Couto. L’any passat no es va fer per la situació de confinament derivat de la pandèmia i es va substituir per un Instagram live d’Empar Moliner amb el crític Julià Guillamon al perfil de Biblioteques de Barcelona.