Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Investigadors de la UdL impulsen un museu virtual que aplega ciència i art per explicar les pandèmies de la història

|

- Publicitat -

ACN Lleida – Un museu virtual per explicar les pandèmies al llarg de la història a través de la ciència i l’art, l’IlerCOVID Museum (www.ilercovidmuseum.com), és la proposta educativa impulsada per investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) en el marc del projecte de recerca IlerCOVID Educació i comunicació amb base científica per combatre la covid-19 i futures pandèmies. El museu virtual s’estrena amb continguts sobre la càries, la Pesta Negra, la verola, el còlera, la grip de 1918, el VIH i la covid. S’inaugura el 18 de maig a les 17h a la sala de videoconferències del Centre de Cultures de Cappont, amb una taula rodona en format híbrid que s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional dels Museus. Hi intervindran historiadors i experts en museus.

Aquesta eina educativa, desenvolupada per un equip multidisciplinari de professorat les facultats de Lletres; Educació, Psicologia i Treball Social; i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària de la UdL, juntament amb la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia Agrotecnio, té com a objectiu promoure la formació i la investigació relacionades amb les pandèmies al llarg de la història.

Publicitat

D’una banda, IlerCOVID Museum ofereix una descripció de la fisiologia de la malaltia (patogen, vectors, quadre clínic, transmissió i teràpies) i de la seua epidemiologia, tenint en compte aspectes socioculturals, econòmics, polítics o ecològics.

De l’altra, presenta més de 25 obres d’art relacionades de manera directa o indirecta amb cada pandèmia, per tal d’evocar emocions i representar experiències personals, expliquen els seus promotors. Aquestes obres s’exhibeixen en la sala 3D Exposició Permanent i s’acompanyen de material audiovisual que ajuda a apropar-se a cada peça.

Finalment, el museu inclou una secció d’Aprenentatges extrets de cada pandèmia per afrontar els desafiaments de la salut global. “El nostre objectiu es mostrar com es pot aprendre del passat per pensar el futur que volem, mitjançant una reflexió sobre les pandèmies a partir de l’experiència de la covid”, explica Albert Roca, professor d’Història de la Medicina de la UdL i comissari de l’IlerCOVID Museum. Així, el museu “s’ha concebut com una eina didàctica i un fòrum de recerca sobre la salut global que convoca les ciències mèdiques, les ciències socials i les arts”, afegeix.

Els continguts de la pàgina web estan en català i en els propers mesos següents estaran disponibles en castellà i anglès. Durant 2022, IlerCOVID Museum té previst obrir un espai anomenat Sala COVID UdL que allotjarà una exposició fotogràfica sobre el procés de creació d’un prototip de vacuna de la covid-19 que està duent a terme el grup de recerca de Biotecnologia Vegetal Aplicada de la UdL.

A partir de l’inici del proper curs, el museu serà emprat com a eina docent en activitats a centres de secundària i la pròpia UdL. Els seus responsables volen establir aliances amb altres investigadores i investigadors, grups de recerca i institucions, com ara museus d’Història de la Medicina, per tal d’ampliar el nombre de pandèmies del museu, el catàleg d’obres d’art, i estimular iniciatives conjuntes.

IlerCOVID. ‘Educació i comunicació amb base científica per combatre la COVID-19 i futures pandèmies’, és un projecte de recerca multidisciplinari de la Universitat de Lleida finançat en la convocatòria PANDÈMIES 2020 de l’Agència de Gestió d’Ajudes Universitàries i de Recerca (AGAUR) del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. Amb un pressupost de 350.000 euros i una durada de 18 mesos, la iniciativa està dirigida per Paul Christou, Professor de Recerca ICREA i investigador principal del grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada de la UdL-Agrotecnio.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió