Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Incorporar la garrofa a la dieta del porc i el corder pot millorar la posterior conservació de la seva carn

|

- Publicitat -

ACN Lleida – Incorporar la polpa de garrofa a la dieta de porcs i corders ajuda a la posterior conservació de la seva carn, sense penalitzar el seu rendiment productiu ni afectar negativament a l’estat nutricional dels animals. Així ho demostra una recerca del departament de Ciència Animal de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb el CITA d’Aragó, la Universitat de Saragossa i el grup bonÀrea Agrupa. La garrofa té un alt contingut en carbohidrats (oligosacàrids i polisacàrids) i polifenols com els tanins, considerats un potent antioxidant amb propietats antiinflamatòries. Els resultats de projecte han mostrat que es pot incloure fins a un 20% de polpa de garrofa a la dieta.

El projecte ‘Tanins condensats i vitamina E a la dieta per a millorar la vida útil de la carn de porc i corder’ (TANINVIT) s’ha finançat a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Publicitat

La polpa de garrofa que s’afegeix a la dieta dels porcs i els corders s’ha d’equilibrar amb les aportacions d’energia i aminoàcids d’altres ingredients del pinso. El professor de Producció Animal de la UdL, Javier Álvarez, explica que a més, en els porcs, la utilització de garrofa ha modificat la conducta alimentària i ha reduït els “comportaments agonístics abans del sacrifici”. En aquest sentit, afegeix que els suplements de vitamina E (300 UI/kg) les darreres setmanes d’engreix no han estat necessaris per optimitzar la “qualitat físico-química” de la carn de porc emmagatzemada en safates amb atmosfera modificada, mentre sí ha servit per a incrementar la vida útil de la carn de corder en aquestes condicions de conservació.

L’objectiu de l’estudi és adaptar la nutrició animal en l’entorn mediterrani als principis d’economia circular i a una transició agroecològica del model productiu que fomenti l’obtenció de productes alimentaris de gran qualitat i respectuosos amb el medi ambient i el benestar animal. Els resultats formen part de la tesis doctoral de l’investigador en formació Diego Bottegal, del Programa Interuniversitari de Campus Iberus sobre ‘Sistemes Eficients de Producció i Qualitat Agroalimentària’, amb el suport de projecte Iberus Talent del programa d’investigació i innovació H2020 de la Unió Europea.

Aquests i altres resultats de la recerca es divulgaran el 30 de novembre en una jornada tècnica en línia emmarcada en el Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Acció Climàtica.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió