Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Identifiquen una nova eina terapèutica contra un tipus de càncer infantil

ACN Barcelona.-Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han identificat una nova eina terapèutica contra un tipus de càncer infantil, el neuroblastoma, un tumor embrionari del sistema nerviós simpàtic. […]

Avatar
Agències 03/04/2019

ACN Barcelona.-Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han identificat una nova eina terapèutica contra un tipus de càncer infantil, el neuroblastoma, un tumor embrionari del sistema nerviós simpàtic. En concret, es tracta de nous microRNAs capaços de reduir el creixement de cèl·lules tumorals. Els resultats del treball, realitzat pel grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència, proporcionen les bases per al desenvolupament de noves teràpies per al tractament dels neuroblastomes més agressius. La investigació s’ha publicat a la revista ‘Cellular and Molecular Life Sciences’.

A Europa es diagnostiquen uns 15.000 nous casos de càncer pediàtric, i el 10% són neuroblastomes. La supervivència és “excel·lent” en els pacients amb neuroblastoma de baix risc, però està per sota del 50% en els pacients d’alt risc”, segons han apuntat Soledad Gallego i Josep Sánchez, coordinadors del grup. Els micro RNAs són petites molècules d’ARN capaces de regular múltiples gens i vies de senyalització alhora, minimitzant l’aparició de mecanismes de resistència a la teràpia. Per detectar els que tenen més potencial terapèutic en neuroblastoma, els investigadors van realitzar un cribratge d’alt rendiment restaurant l’expressió de 2048 microRNAs en cèl·lules tumorals. Es van identificar dos com a supressors del creixement tumoral en models cel·lulars i animals.El següent pas d’aquest estudi és aconseguir que el tractament basat en microRNAs pugui ser una realitat. Falta que hi hagi formulacions clíniques adequades que protegeixin, estabilitzin i dirigeixin aquestes molècules als tumors.