Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Governs i organitzacions impulsen la candidatura de Barcelona com a Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Transports, la Generalitat, el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han subscrit el protocol per […]

Avatar
Agències 28/06/2021

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Transports, la Generalitat, el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han subscrit el protocol per impulsar la candidatura de Barcelona coma seu del Congrés Mundial de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026. L’alta candidata és Pequín i la resolució se sabrà a finals de juliol, en el marc de l’Assemblea General de la UIA, que tindrà lloc a Rio de Janeiro. Els signants coincideixen que la candidatura pot constituït una gran oportunitat per enfortir el paper de Barcelona, de Catalunya i d’Espanya com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i el disseny urbà.

En el document, els signants reconeixen el valor de l’arquitectura i de la planificació urbana com a factors de qualitat de vida i de sentit de pertinença social i cultural, així com a part fonamental del dret de la ciutadania a un entorn urbà de qualitat on poder desenvolupar el seu projecte vital . Els congressos de la UIA se celebren des de l’any 1948 i Barcelona ja va acollir, el 1996, el Congrés Mundial amb el títol de ‘Present i futurs: arquitectura a les ciutats’. Ara s’intenta repetir quan fa exactament 30 anys d’aquella cita. En la carrera cap a la designació de Barcelona, el 25 de gener del 2019 l’Ajuntament va expressar, a través d’una declaració institucional, la seva voluntat de presentar la candidatura perquè la ciutat es convertís en Capital Mundial de l’Arquitectura de la UNESCO a 2026. Una designació que està lligada a la celebració del Congrés Mundial d’Arquitectura de la UIA. Com a representant de l’Estat davant la Unió Internacional d’Arquitectes, el CSCAE va elevar formalment la proposta i des de llavors, l’Ajuntament de Barcelona, el COAC i el CSCAE han treballat conjuntament per presentar l’expedient d’oferta i el dossier definitiu de la candidatura .El gener de 2020, Barcelona va ser nomenada oficialment per la UIA com a ciutat candidata amb una única rival, la ciutat xinesa de Pequín. Ara, les institucions estan acabant d’ultimar la presentació de la candidatura, que es defensarà d’aquí a un mes a Rio de Janeiro.