Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Estableixen noves evidències per a la correcta detecció dels càncers d’orofaringe causats pel virus del papil·loma humà

ACN L’Hospitalet de Llobregat – Un treball coliderat pel grup d’Infeccions i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), conjuntament amb la Universitat de […]

Agències 02/03/2023

ACN L’Hospitalet de Llobregat – Un treball coliderat pel grup d’Infeccions i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), conjuntament amb la Universitat de Birmingham, ha demostrat que no tots els càncers d’orofaringe positius per la proteïna p16 són causats pel virus del papil·loma humà (VPH). La detecció de la proteïna p16 és la prova més extensament utilitzada, i la que recomanen algunes guies clíniques per a determinar la causalitat del VPH en aquest tipus de càncer. Ara amb aquests resultats els investigadors recomanen realitzar una doble prova de p16 i DNA o RNA viral per determinar si el càncer d’orofaringe és causat o no pel virus, i per no classificar malament una proporció significativa de pacients.

Els càncers d’orofaringe causats pel VPH es caracteritzen per respondre millor al tractament i tenir una millor taxa de supervivència que els no causats pel virus.  Si només es té en compte el p16 com a biomarcador diagnòstic de la causalitat del VPH, primerament, es poden classificar erròniament fins a un 20% dels pacients i es pot desintensificar el tractament a pacients que no tenen càncers d’orofaringe relacionats amb el VPH. “És molt important fer la doble comprovació a tots els pacients que s’incloguin en els assajos clínics de desintensificació per tal d’obtenir resultats fiables”, asseguren els investigadors.

Per a la realització d’aquest estudi, els autors han col·laborat amb investigadors d’Europa i el Canadà per incloure 13 cohorts amb un total de gairebé 8000 pacients amb càncer d’orofaringe procedents del Regne Unit, Canadà, Dinamarca, Suècia, França, Alemanya, Països Baixos, Suïssa i Espanya. El què s’ha vist és que el percentatge de pacients positius per p16 en els que no es detecta DNA o RNA viral varia significativament entre regions. En els països on el percentatge de càncer d’orofaringe causat pel VPH és més elevat, existeix una menor discordança.