Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

ERC vol que el Parlament porti al Congrés el retorn social del rescat bancari per afrontar l’emergència habitacional

ACN Barcelona.-ERC ha registrat una proposta al Parlament perquè la cambra porti al Congrés una proposició de llei que exigeixi el retorn social del rescat bancari de l’Estat l’any 2012 […]

Avatar
Agències 14/07/2021

ACN Barcelona.-ERC ha registrat una proposta al Parlament perquè la cambra porti al Congrés una proposició de llei que exigeixi el retorn social del rescat bancari de l’Estat l’any 2012 per afrontar l’emergència habitacional. Així ho han explicat la portaveu del grup, Marta Vilalta, i el diputat Pau Morales, en una roda de premsa aquest dimecres al Parlament. Morales espera el suport del PSC-Units a la proposta: “Ens estranyaria que s’hi oposessin a una mesura que beneficiaria tots els ajuntaments del país”, ha argumentat. “No entenem que un partit d’esquerres s’oposi a regular el mercat d’habitatge”, ha afegit Morales. Els republicans esperen que la proposta superi el debat a la totalitat al Parlament, i que després es pugui debatre al Congrés.

Els republicans exigeixen un retorn del rescat a la banca i vol obligar la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) a cedir un 30% dels seus immobles per a lloguer social. El grup que presideix Josep Maria Jové recupera així la llei que va decaure en acabar-se l’anterior legislatura, per facilitar parc públic en plena emergència habitacional.ERC vol modificar els estatuts de la SAREB, el “banc dolent” que va adquirir actius immobiliaris amb ajudes públiques durant el rescat bancari, i obligar-lo a cedir el domini d’un 30% dels seus immobles perquè passin a titularitat de les administracions públiques, per fer front a l’emergència habitacional especialment en els municipis on hi ha acreditada demanda d’habitatge.A la roda de premsa, Vilalta ha instat tots els partits a donar-hi suport i a portar el text al Congrés conjuntament, i de forma “àmplia”: “Fem una crida a tots els grups a sumar-se aquesta iniciativa que vol corregir la deficiència el rescat bancari, que no va tenir en compte el rescat a les persones; demanem que ningú busqui excuses per donar resposta a una emergència com la de l’habitatge”.La llei que presenten els republicans planteja dues vies per facilitar l’accés a l’habitatge. Una és aquesta modificació jurídica de la SAREB, de manera que contribueixi amb aquesta cessió de domini del 30% a incrementar el parc d’habitatge públic.Per l’altra, els republicans plantegen “donar més marge de maniobra financer” als ajuntaments en temes d’habitatge, tal com ha explicat Morales. Per això, proposen que es modifiqui la llei d’estabilitat pressupostària i financera estatal per permetre l’ús del superàvit del pressupost municipal per exercir el tanteig i retracte.També plantegen que la regla de la despesa no s’apliqui als municipis que tinguin els comptes sanejats, i que s’alliberi el món local del control financer de l’Estat quan se superin les regles fiscals amb inversions en habitatge públic. “Es tracta de dotar-nos de totes les eines possibles per donar resposta a l’emergència i garantir drets bàsics a tothom, i fer-ho fins que puguem garantir-nos-els tots plenament, lliurement”, ha conclòs Vilalta.