Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Entitats veïnals demanen que es catalogui l’Escola Industrial de Barcelona com a Bé Cultural d’Interès Nacional

ACN Barcelona.-Diverses entitats de Barcelona han demanat al Departament de Cultura de la Generalitat que catalogui el Conjunt del Recinte de l’Escola Industrial-Antiga Fàbrica Batlló com a Bé Cultural d’Interès […]

Agències 10/11/2020

ACN Barcelona.-Diverses entitats de Barcelona han demanat al Departament de Cultura de la Generalitat que catalogui el Conjunt del Recinte de l’Escola Industrial-Antiga Fàbrica Batlló com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Les entitats, agrupades en la plataforma ‘Un Nou Clínic és possible, salvant el Recinte de l’Escola Industrial’, van registrar la sol·licitud el dilluns. Segons apunten, volen que es reconegui l’espai com a BCIN perquè els preocupa que l’ampliació de l’Hospital Clínic, que tal i com indiquen tindria un sostre edificat de més de 200.000 m2, “malmetria” el recinte.

La plataforma subratlla que ara mateix l’Escola Industrial és un Bé Cultural d’Interès Local i viu una “situació real de desprotecció” per les reformes legislatives que permeten la venda de bens públics catalogats i l’increment de volum dels edificis catalogats.Creuen que s’hauria de catalogar el recinte com a BCIN en les categories de monument històric i de conjunt històric i defensen que l’edifici “té uns valors ben reconeguts que han estat estudiats profundament”. A més, remarquen que les edificacions que s’hi ha anat fent al llarg dels anys de l’Escola Industrial van respectar els edificis originals i “es van fer amb un gran esforç d’integració de materials i de recursos compositius”. “El resultat d’aquest conjunt de transformacions urbanes és un llegat patrimonial i urbanístic de gran valor, amb unes funcions urbanes actuals que mereixen ser considerades”, insisteixen.La plataforma remarca que l’equipament “és un dels pocs espais lliures que queden a la trama Cerdà” i asseguren que els seus espais “són molt utilitzats per la ciutadania i en especial per les escoles” de la zona. La plataforma ‘Un Nou Clínic és possible, salvant el Recinte de l’Escola Industrial’ es va constituir a l’agost. Agrupa entitats diverses com la FAVB, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Agrupació d’arquitectes per a la defensa i la intervenció en el patrimoni arquitectònic, l’agrupació d’arquitectes urbanistes de Catalunya, SOS Monuments, la Coordinadora esportiva de l’Escola Industrial, l’Associació Veïnal Esquerra de l’Eixample, l’Associació Veïnal Dreta de l’Eixample i el Grup d’arquitectes de l’Eixample COAC.