Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Entitats veïnals demanen més inversió pública per protegir Collserola dels incendis forestals

ACN Barcelona.-Entitats veïnals de municipis del Parc Natural de Collserola, agrupades i coordinades en el Manifest per la Prevenció d’incendis a Collserola, han reclamat aquest dimecres més inversió pública per […]

Avatar
Agències 14/07/2021

ACN Barcelona.-Entitats veïnals de municipis del Parc Natural de Collserola, agrupades i coordinades en el Manifest per la Prevenció d’incendis a Collserola, han reclamat aquest dimecres més inversió pública per protegir aquest espai natural i preservar-lo dels incendis a causa del pel canvi climàtic, les inclemències meteorològiques greus, l’augment de massa forestal, la reducció de la ramaderia i l’agricultura i l’increment “desmesurat” dels usos lúdics a peu, en bicicleta o cotxe. Les entitats alerten de la gran afectació directa que tindria una tempesta de foc per a les 1.993.146 persones dels nou municipis del Parc, el 26,05% de la població de Catalunya, i indirectament sobre més de la meitat de la població de tot Catalunya.

Arran del Pla Especial de Protecció del Medi Natural I del Paisatge del Parc Natural de la Serra Collserola (PEPNat) i del projecte d’infraestructures de prevenció d’incendis per fer perímetre de protecció prioritària (PPP) de la Serra de Collserola, els signants d’aquest document exigeixen a totes les administracions responsables de la seguretat de les persones, del propi Parc Natural i dels seus éssers vius, la dotació de recursos humans i materials per implementar diverses mesures que, a curt, mig i llarg termini que es defineixin haurien de tenir indicadors que permetin avaluar el seu grau de compliment.Així, entre altres, volen un parc de bombers al parc, amb equips de protecció activa forestal (EPAF), per millorar la prevenció activa i passiva durant tot l’any. També reclamen formació en prevenció a tota la ciutadania de les zones periurbanes del parc i actualització dels plans d’autoprotecció, plans d’emergència i protocols d’actuació, amb la participació activa veïnal. “Es necessiten més campanyes educatives per a l’auto-responsabilitat de les urbanitzacions, empreses, propietaris i visitants”, opinen. Igualment, reclamen aprovar ordenances comunes als nou municipis del parc, en la regulació de l’ús, restriccions, prohibicions i sancions per perseguir conductes contràries a la preservació del Parc i que posin en risc les persones, el territori i el medi ambient. “Es necessita una autoritat única a tot el Parc per no caure en la irracionalitat de les fronteres de responsabilitat. Aquesta autoritat única hauria d’estar dotada de més recursos econòmics i humans per acomplir els objectius de la gesti del Parc establerts en la seva declaració de Parc Natural des del 2010. Entitats com la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola, l’Associació Collserola Iniciatives, l’Associació Collserola Pagesa, el Club Muntanyenc Sant Cugat del Vallés, Associacions de Veïns dels Barris de Muntanya i FAV de Sant Cugat del Vallés, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’incendis i Salvament, la Unitat GRAF de Bombers de la Generalitat de Catalunya, Social Forest i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, han mantingut quatre reunions sobre la qüestió.