Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Entitats demanen a l’administració que anul·li un congrés immobiliari a Barcelona perquè hi participen fons voltor

ACN Barcelona – Entitats socials a favor del dret a l’habitatge com el Sindicat de Llogateres o Raval Rebel han demanat aquest dimecres a l’Ajuntament de Barcelona i a la […]

Agències 05/10/2022

ACN Barcelona – Entitats socials a favor del dret a l’habitatge com el Sindicat de Llogateres o Raval Rebel han demanat aquest dimecres a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat que anul·lin el congrés immobiliari ‘The District’ perquè hi participen fons voltor, diuen, com l’empresa Blackstone. L’esdeveniment, que s’ha de celebrar del 19 al 21 d’octubre a la Fira de Barcelona, es descriu a la seva web com una trobada amb més de 200 empreses i 7.000 professionals del sector. Les entitats consideren que cedir les instal·lacions de la Fira és “ser còmplice” d’especuladors que encareixen els preus de l’habitatge i desnonen famílies, i han amenaçat amb boicotejar l’esdeveniment: “Si no ho cancel·len ells, ho farem nosaltres”.

Una trentena de persones s’han reunit aquest dimecres al matí davant de la Fira de Barcelona, on s’ha de celebrar el congrés immobiliari ‘The District’, per qualificar-lo de “reunió d’especuladors” i reclamar a les administracions que el cancel·lin.

Tres portaveu de les entitats han llegit un manifest en què han assenyalat la responsabilitat d’Ada Colau i Roger Torrent com a presidenta i vicepresident del Consell d’Administració de la Fira de Barcelona en permetre la realització d’aquest congrés, que segons declaren, té com a objectiu que les grans entitats financeres i fons d’inversió “es reuneixin per elaborar estratègies per continuar especulant i aprofundint els processos d’empobriment de la població”.

Les portaveus de les entitats han exposat que la ciutat viu “moments d’escanyament i asfixia degut a l’especulació, que encapçala els preus de tot l’Estat en habitatge i alimentació, i on s’hi executen més de 20 desnonaments cada dia”. En aquest context, denuncien que les entitats que participen a ‘The District’ han tingut “beneficis milionaris mentre que milers de famílies no arriben als mínims de subsistència i les administracions de tots els nivells incompleixen el deure de fer efectius els drets humans fonamentals”.

Entre els signants del manifest hi ha la CUP, la PAH, la CGT i una trentena de sindicats a favor del dret a l’habitatge de Barcelona.

Segons els organitzadors del congrés, ‘The District’ és una trobada entre grans corporacions, banca, entitats públiques, fons d’inversió i consultores per definir les estratègies del futur del sector. L’esdeveniment està organitzat amb la col·laboració d’entitats com a AEDAS HOMES, Servihabitat i Deloitte, a qui les entitats consideren especuladors i fons voltors. També hi col·laboren les administracions públiques de Barcelona, Bilbao, Madrid, Málaga i Lisboa.

<strong>No donen pistes sobre el boicot</strong>

“No compartirem res sobre les nostres accions”, ha dit l’activista Shiomara Panxo després de convocar els veïns a acudir el 19 d’octubre a les 9 del matí a la porta de la Fira de Barcelona per impedir la celebració del congrés, assumint que les autoritats ignoraran la seva petició de cancel·lació. “No volem donar pistes a l’enemic. Però estem disposades a posar els nostres cossos per impedir que es faci”, ha comentat una altra de les manifestants presents.

<strong>El cas de la Shiomara</strong>

La Shiomara, després de la seva intervenció, ha explicat el seu propi cas com a afectada pel que fa al dret a l’habitatge. Viu en un pis ocupat a Nou Barris. Després d’estar vivint al carrer, va entrar a l’habitatge el febrer de 2018 pagant 1.200 euros a una màfia per les claus. “Ja ho sabia que era una màfia i que estava ocupant un pis. Però va ser la pròpia assistenta social la que em va dir que ocupés perquè no hi havia cap altra alternativa”, explica.

Diu que porta quatre anys mirant de pactar un lloguer social amb la Sareb, a qui pertany el pis, però que després “de perseguir durant anys” el Consorci d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona i la Taula d’Emergència no ho ha aconseguit. “Tinc feina i ingressos. Només vull pagar un lloguer raonable”, assegura.

Ara s’enfronta a un procés de desnonament perquè la Sareb vol recuperar l’immoble. Explica que el primer intent es va aturar fa unes setmanes des dels serveis socials perquè va presentar una declaració de vulnerabilitat, però afegeix que el proper 4 de novembre es produirà el segon intent, segons li han notificat.

“Se suposa que la Sareb és un banc públic i no hi ha manera de pactar un lloguer social amb ells. I és un banc controlat per les administracions, que no fan res”, conclou.