Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Enterren els tres soldats republicans recuperats de la Fossa de Rams a Vilanova de Meià

ACN Vilanova de Meià.-Els tres soldats republicans que van ser recuperats de les trinxeres de Vilanova de Meià (Noguera), a la Fossa de Rams, descansen finalment en un nínxol del […]

Avatar
Agències 02/07/2019

ACN Vilanova de Meià.-Els tres soldats republicans que van ser recuperats de les trinxeres de Vilanova de Meià (Noguera), a la Fossa de Rams, descansen finalment en un nínxol del cementiri municipal. Han estat enterrats aquest dimecres al matí, més de 80 anys després de la seva mort. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha presidit el funeral, acompanyada de l’alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, i altres autoritats. Abans han visitat el lloc om els van trobar, on s’hi ha col·locat un monòlit en memòria seva i de la resta de soldats que calculen que hi ha a la zona. El creuament de dades genètiques no ha permès de moment identificar els tres individus.

Capella ha explicat que d’acord amb la Llei de fosses, “les restes de les persones que no siguin reclamades ni identificades han de ser inhumades en el cementiri corresponent al terme municipal en què es van trobar”. Els arqueòlegs van trobar el setembre de 2017 els tres individus a la fossa de Rams, al sudest del municipi, en una zona on hi havia les trinxeres de la Guerra Civil. Segons les investigacions, els soldats haurien mort durant l’entrada dels rebels a Vilanova de Meià, a finals de 1938. El municipi estava a cavall entre el front del Pallars i el front del Segre i va ser un dels punts claus de la resistència republicana. Les identitats dels tres homes, però, continuen sense resoldre’s. L’ADN de les restes òssies no ha coincidit amb cap de les mostres genètiques de familiars de víctimes recollides fins ara al Programa d’identificació genètica. Els arqueòlegs també van excavar les zones de la Cabana d’en Porta i de la Serra de Comadugla, on no hi van trobar restes humanes, però sí línies de trinxeres i material bèl·lic.