Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els trets biològics de les aus influeixen en errors del GPS per localitzar-les, segons una recerca de la UdL i IREC-CSIC

|

- Publicitat -

ACN Lleida.-Els trets biològics influeixen en els errors de localització de fauna a l’hora de fer seguiments mitjançant els sistemes de posicionament global (GPS) i telemetria per satèl·lit. Aquests condicionants s’afegirien a la influència dels factors tècnics i ambientals. Així ho afirma una recerca de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut de Recerca en Recursos Cinegètics (IREC CSIC-UCLM) centrada en el trencalòs que s’ha publicat a la revista ‘Scientific Reports’. L’equip que ha dut a terme la investigació ha analitzat 95.686 registres de vint trencalossos (Gypaetus barbatus) rastrejats amb disset transmissors de satèl·lit amb energia solar als Pirineus de l’estat espanyol, França i Andorra entre els anys 2006 i 2019.

L’article forma part de la tesi doctoral de la investigadora de la UdL Ruth Garcia; que ha treballat amb Antoni Margalida, exinvestigador de la UdL i actualment a l’IREC CSIC-UCLM; i Juan M. Pérez, de la Universitat Miguel Hernández d’Elx. L’objectiu era avaluar la influència dels factors tècnics (com ara el temps d’ús del transmissor i el cicle de treball), ambientals (l’elevació, la radiació solar i la precipitació) i biològics de les aus (l’edat, el sexe, l’estatus de territorialitat i reproductor i l’activitat de vol) en la taxa mensual de pèrdua de localitzacions de transmissors GPS (fix-loss rate, FLT). D’aquesta manera, els investigadors han pogut comprovar que els efectes combinats dels tres expliquen el 23% de les desviacions observades. També que els adults i subadults, mascles i individus reproductors no territorials mostren un FLR significativament inferior a les femelles joves-immadures, aus territorials o individus no reproductors. Amb aquests resultats, els experts recomanen que els estudis de seguiment de telemetria animal incloguin anàlisis d’errors abans d’arribar a conclusions o hipòtesis ecològiques sobre la seua distribució espacial o el seu comportament.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió