Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Els treballadors de neteja de la T1 i T2 es concentren a la Plaça de Sant Jaume per reclamar la desafecció de l’ERTO

ACN Barcelona.-Els treballadors dels serveis de neteja de les terminals T1 i T2 de l’Aeroport de Barcelona – El Prat s’han concentrat aquest divendres a la Plaça de Sant Jaume […]

Avatar
Agències 03/09/2021

ACN Barcelona.-Els treballadors dels serveis de neteja de les terminals T1 i T2 de l’Aeroport de Barcelona – El Prat s’han concentrat aquest divendres a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona per demanar a l’empresa adjudicatària, SACYR, una desafecció de l’ERTO d’acord amb la reactivació de les instal·lacions. Els empleats també han denunciat la “sobrecàrrega” de treball provocada per la recuperació d’activitat a l’aeroport, actualment en percentatges superiors a les persones desafectades del total de la plantilla. A més de la concentració, els treballadors han fet una vaga. Els empleats ja en va fer una el 2 i el 16 de juliol i els sindicats alerten de la “constant negativa” de l’empresa a fer una previsió de la càrrega de treball.

El president del comitè d’empresa de SACYR, Manuel Delgado, ha assegurat que actualment més de 200 treballadors dels 418 empleats continuen afectats per l’ERTO, mentre que les instal·lacions estan obertes entre un 85% i un 90%. “La resposta d’AENA és que els treballadors s’aniran desafectant en funció de la recuperació de l’activitat de passatge. És inacceptable i vergonyós”, ha assegurat. El març de 2020, SACYR va presentar un ERTO derivat de la situació creada per la pandèmia. Al llarg d’aquest temps, el comitè de l’empresa ha advertit de la “sobrecàrrega” de treball que “repercuteix” en la salut i l’estat anímic dels treballadors. Així ho ha confirmat la Lourdes Saez, treballadora de la T2, que ha assegurat que la situació actual a l’Aeroport de Barcelona ha provocat baixes per estrès, ansietat i “malestar” entre els empleats. Davant aquesta situació, els treballadors han demanat una desafecció de les persones en ERTO d’acord amb l’evolució de l’activitat a l’aeroport. “Continuarem reivindicant fins que es rescatin els treballadors de la totalitat de la plantilla”, ha assegurat Delgado. El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha reclamat a les administracions que garanteixin, mitjançant els protocols de neteja necessaris, que tots els treballadors puguin tornar a la feina per acabar amb la “precarietat encoberta”. Pacheco ha recordat que l’afectació en un ERTO implica la pèrdua d’un 30% dels salaris i ha demanat a les administracions que “facin els deures”.El líder sindical considera que el “conflicte” a l’Aeroport de Barcelona és un “reflex de les polítiques de subcontractació d’empreses” i ha assegurat que aquesta pràctica porta a la “precarietat” als treballadors. A principis de juliol, el comitè d’empresa va decidir convocar una vaga intermitent. Aquesta va començar el 2 i el 16 de juliol i tindrà continuïtat durant aquest divendres i els dies 17 de setembre i 8 d’octubre.