Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Els museus i equipaments patrimonials del Pirineu s’inspiren en una pel·lícula de Hitchcock per promocionar-se

ACN Esterri d’Àneu.-La Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran ha llançat una campanya per promoure la visita als 45 equipaments que formen part de l’entitat. […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Esterri d’Àneu.-La Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran ha llançat una campanya per promoure la visita als 45 equipaments que formen part de l’entitat. Amb l’eslògan ‘Per Nadal, guardem les distàncies’, han fet una peça audiovisual inspirada en una escena de la pel·lícula ‘Rebecca’ d’Alfred Hitchcock en la qual la seva protagonista, personatge que interpreta la mateixa secretària tècnica de la Xarxa, Nara González, comparteix taula a gran distància amb el seu particular Maxim De Winter, en aquest cas interpretat per l’actor poblatà Agustí Paüls. Des de la Xarxa fan una crida al públic de proximitat atesa l’excepcionalitat de la situació, tenint en compte les restriccions de mobilitat i la limitació de l’aforament al 50%.

L’audiovisual és obra del realitzador vallfosquí Manel Dalmau i ha comptat amb la creativitat de Josep Rosell, la il·luminació de Guillermo Berlanga i el to d’Avenida Studio. La secretària tècnica de la Xarxa, Nara González, ha explicat: “D’ençà que va començar la situació d’emergència sanitària, ens hem acostumat a anar veient les interioritats dels equipaments, així com el seu personal tècnic, a través de les diferents iniciatives que s’han pres, tot humanitzant les institucions. És per aquest motiu, que hem volgut fer-ne un giny, protagonitzant aquest anunci com a equip tècnic de la Xarxa.” L’àpat que comparteixen els dos comensals conté un ampli menú de peces de diferents museus de la Xarxa, totes situades damunt de la taula. Entre elles s’hi poden veure fòssils, art romànic, objectes domèstics i relacionats amb feines de camp, una antiga raqueta de neu, un antic casc de moto i fins i tot un os de dinosaure, tots ells representant la variada oferta que ofereixen els equipaments que en formen part. Amb aquesta original acció la Xarxa vol mostrar la seguretat dels museus, l’esforç que estan duent a terme els equipaments del Pirineu per complir amb les mesures del Procicat, així com la varietat d’espais que la conformen. La Xarxa engloba actualment 45 museus i equipaments patrimonials de diferents tipologies de sis comarques pirinenques: l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, que s’organitzen de forma territorial per impulsar la seva activitat. L’entitat es va crear el 2007 com a estratègia per millorar l’eficàcia dels museus i equipaments patrimonials d’aquest territori i amb l’objectiu clar de buscar mecanismes per impulsar polítiques de cooperació. Així, pretén potenciar les dinàmiques compartides, transversals, de consens i amb un important grau de planificació i disseny previ. L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA) i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que exerceix de museu de suport territorial, són els principals impulsors de la iniciativa, així com amb el suport del Servei de Museus (Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya). La Xarxa engloba equipaments i museus de diferents tipologies: art, ciència i tècnica, etnologia, arqueologia, ciències naturals, història, zoologia o paleontologia. A banda de l’Ecomuseu, n’hi ha cinc més de registrats: el Museu de la Conca Dellà – Parc Cretaci, el Musèu dera Val d’Aran, el Museu Diocesà d’Urgell, el Museu Hidroelèctric de Capdella i el Museu Municipal de Llívia.