Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els Mossos investiguen vuit violacions grupals entre menors a Badalona des del juliol passat

|

- Publicitat -

ACN Badalona – Els Mossos d’Esquadra han obert durant l’últim any vuit investigacions per vuit casos de violacions en grup comeses entre menors a Badalona. Quatre dels casos han passat en entorns d’oci -tres al centre comercial Màgic-, mentre que la resta han estat en altres espais de la ciutat. Pel que fa als autors, hi ha un major de 18 anys i 20 menors implicats. Dels menors, 13 no es poden imputar (menors de 14 anys). A més, hi ha quatre menors que han participat en més d’un cas. El primer d’aquests casos va ser el juliol passat i el darrer a principis d’aquest mes. El primer que va transcendir va ser el del novembre, quan un grup va violar una menor d’onze anys als lavabos del Màgic.

<em>(Aquesta notícia actualitza l’anterior sobre el mateix tema amb més informació proporcionada pels Mossos d’Esquadra i declaracions de la portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé)</em>

Publicitat

Per analitzar aquests casos, els Mossos d’Esquadra han reunit de forma extraordinària aquest dimecres a Granollers la Taula de Coordinació Regional del Pla de Violències Sexuals. En una roda de premsa posterior, la portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé, ha explicat que totes les víctimes d’aquestes agressions sexuals en grup són noies menors de 18 anys i no descarta que pugui haver-hi més casos que encara no coneixen pel “període de latència” de les denúncies de violència sexual.    

Dels 21 joves identificats fins ara, 6 se’ls ha detingut, 13 no es poden imputar i a la resta se’ls ha pres declaració en qualitat d’investigats. Han passat a disposició de l’autoritat judicial i de la fiscalia de menors, o bé de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

En tots els casos les línies d’investigació estan definides i tots es consideren resolts, encara que alguns continuen oberts per aclarir el grau de participació dels investigats o per establir l’actuació de més implicats.

En relació amb el grau de coneixença, en tres casos víctima i autor o autors compartien entorn, ja sigui perquè eren parella, exparella o pertanyen al cercle relacional d’un o altre. En les altres cinc agressions, víctima i autor no tenien cap relació prèvia.

En cap dels 8 casos es van provocar lesions a la víctima que requereixin tractament mèdic o quirúrgic. Tots els fets van passar en horari diürn i quatre en un context d’oci. D’aquests, tres van tenir lloc al centre comercial Màgic.

De fet, el primer cas que va transcendir públicament va ser en aquest centre comercial, als lavabos, el novembre passat. L’últim ha estat aquest passat cap de setmana a la platja. La resta de casos es van repartir entre l’agost, l’octubre, el novembre, el gener, el febrer i el març.

Els Mossos d’Esquadra han fet seguiment i acompanyament de víctimes i famílies a través dels Grups d’Atenció a les Víctimes (GAV). S’han derivat a serveis d’assistència multidisciplinar en els casos pertinents i s’han desplegat dispositius de protecció d’acord amb els factors particulars de cada cas.

<strong>Mesures preventives i abordatge comunitari</strong>

La inspectora Escudé ha insistit que cal un “abordatge comunitari” i “transversal” davant les violències sexuals, i encara amb més motius quan els autors són menors d’edat. “El que hi ha al darrere té a veure amb valors, amb el respecte, amb no tenir cap tipus d’educació sexual afectiva, amb les expectatives vitals. Posar un nom a un espai, a un barri o una zona és promoure una estigmatització però no resoldrà el que hi ha de fons en aquests infants i joves autors”, ha afirmat.

Escudé ha advertit que aquesta circumstància que ha tingut lloc a Badalona “es pot reproduir a altres zones amb joves amb aquests nivells de complexitat, des del punt de vista social, educatiu, de tutela, acompanyament, de manca de valors i d’escolarització o no”.  

Pel que fa al centre comercial on van tenir lloc tres dels casos, s’han intensificat els patrullatges a peu de paisà i uniformats i en punts estàtics. També s’ha millorat la interlocució i coordinació amb la seguretat privada per detectar mancances i debilitats de seguretat que poden propiciar oportunitats o espais no segurs que els autors aprofiten.

La portaveu del cos ha destacat que des de la implementació d’aquestes mesures i fins a la data d’avui no s’ha produït cap nova agressió sexual en aquest entorn.

Des de la comissaria de Badalona s’han realitzat una cinquantena de xerrades preventives sobre violències sexuals en centres educatius a 1.380 alumnes d’edats compreses entre 12 i 18 anys. Aquestes accions es mantindran durant el curs vinent.

Des de la detecció del primer cas, el juny de l’any passat, s’han dut a terme i es continuen implementant diferents accions de prevenció.

<strong>Un 4% de les violències sexuals s’han comès en grup aquest any</strong>

La portaveu ha advertit que les agressions en grup s’han convertit en una conducta d’especial rellevància a nivell social per la gravetat dels fets i l’impacte que tenen en les víctimes i ha deixat clar que no són acceptables en una societat democràtica. Dels 1.247 casos de violència sexual denunciats a Catalunya el primer quadrimestre d’aquest any, un 4% (58) van ser en grup. 

Sobre la pregunta recorrent de si es produeixen més violències sexuals o bé es denuncien més, Escudé ha afirmat que la societat les reconeix més i hi està més atenta per les lleis que s’han aprovat en els últims anys i les polítiques públiques que s’han implementat. També, ha recordat, pels casos que han marcat un punt d’inflexió, que són sobretot l’assassinat d’Ana Orantes (1997) i de ‘La Manada’ de Pamplona (2016). 

A la reunió d’aquesta tarda, hi han participat els màxims comandaments de la Regió Policial Metropolitana, de la comissaria de Badalona, de la Unitat Central d’Agressions Sexuals, de la Divisió d’Investigació criminal de la Regió i de l’Àrea Central de Menors.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió