Dimarts, 22 de setembre de 2020 - Edició 789
La República

Els metges avisen que la solució per a pares de fills en quarantena preventiva no pot ser la baixa mèdica

ACN Barcelona.-El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) avisa que la solució per a pares de fills en quarantena preventiva no pot ser la baixa mèdica. La tramitació […]

Avatar
Agències 17/09/2020

ACN Barcelona.-El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) avisa que la solució per a pares de fills en quarantena preventiva no pot ser la baixa mèdica. La tramitació de la baixa, diuen, “no es pot reduir a simple acte administratiu” i sempre es justifica per criteris clínics. Per això, diferencien entre si el fill és positiu -quan sí que veuen justificada la baixa mèdica- o quan simplement ha de fer quarantena preventiva per ser contacte, per exemple, d’un company de classe. Així, si el fill ha de complir quarantena preventiva per ser considerat contacte d’un cas confirmat però ell no és positiu “no hi ha justificació” de baixa i la solució per tenir cura dels fills “s’ha de preveure i articular en un circuit de caràcter sociolaboral”.

Segons el comunicat, si hi ha un diagnòstic confirmat de covid-19, els progenitors seran considerats contactes directes d’un cas positiu i, per tant, han de fer quarantena, informar la seva empresa i presentar la baixa mèdica pertinent per incapacitat temporal. Per contra, no passa el mateix en cas de quarantenes preventives si no hi ha diagnòstic positiu directament.”De cap manera la baixa mèdica pot convertir-se en el recurs utilitzat per donar solució a problemes que no són mèdics, sinó de caràcter social i laboral”, insisteixen els facultatius. En aquests casos indiquen que s’haurien de cobrir les necessitats derivades de la cura dels fills amb prestacions com ara permisos retribuïts per aquest concepte, com ja es fa en cas de permisos de maternitat i paternitat. Així, creuen que “caldria” que les administracions competents “garantissin” algun tipus de prestació. Els professionals recorden que recórrer a la baixa mèdica quan no correspon és “desvirtuar i devaluarquelcom que sempre ha de ser un acte mèdic”. A més, adverteixen que “incrementa el volum detasques burocràtiques que no aporten valor i que resten temps als professionals”. I l’excés de burocràcia, afegeixen, contribueix a la saturaciódels equips d’atenció primària. D’altra banda, el CCMC recorda que no és responsabilitat dels professionals mèdics la justificació de les absències escolars, una responsabilitat que “segons la legislació vigent, recau en els tutors legals dels menors”.

Relacionats