Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Els líders europeus volen “enviar un missatge fort” en la cimera d’aquest dimecres que eviti l’escalada al Pròxim Orient

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dimecres i dijous a Brussel·les en una cimera que estarà principalment marcada per la situació al Pròxim Orient després de l’atac iranià contra Israel del cap de setmana. Malgrat que la trobada estava inicialment plantejada per abordar com reforçar la competitivitat europea, l’atac amb míssils i drons de Teheran contra Israel ha capgirat l’agenda i fonts diplomàtiques preveuen que ocupi gran part de la discussió. Amb Israel encara estudiant la resposta, fonts comunitàries asseguren que la intenció és que els líders enviïn un “missatge fort” per evitar una escalada a la regió i demanin “contenció” a ambdues parts.

La trobada començarà dimecres a la tarda amb una recepció del rei dels belgues i serà posteriorment quan començarà la cimera especial dels 27, convocada al marge de les previstes formalment en l’agenda del Consell Europeu. La reunió de dimecres estarà exclusivament centrada en política exterior, amb especial focus en la situació al Pròxim Orient.

Publicitat

Després de l’atac de l’Iran amb míssils i drons contra Israel, els líders europeus tornaran a condemnar l’atac, faran una crida a la “moderació” i “contenció” d’ambdues parts per evitar un conflicte regional i reafirmaran el compromís amb la seguretat d’Israel. “No veig grans reticències al respecte”, indiquen fonts diplomàtiques, tot indicant que hi ha cert consens entre els 27 en els termes a consensuar en el text de conclusions sobre l’atac de l’Iran contra Israel. En el marc de la discussió sobre la situació al Pròxim Orient i la demanda d’evitar una escalada regional, els líders també posaran especial atenció al Líban.

<strong>Ampliació de les sancions contra l’Iran</strong>

Els caps d’estat i de govern de la UE també debatran l’ampliació de les sancions contra l’Iran, després que el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, hagi anunciat aquest dimarts l’inici dels treballs per ampliar les mesures restrictives contra Teheran en matèria de míssils i drons, un règim ja existent pel subministrament iranià de drons a Rússia per fer servir en la invasió d’Ucraïna. Ara bé, s’espera que els líders dels 27 només expressin que el bloc està “preparat” per ampliar les mesures restrictives contra Teheran. Serà dilluns quan els ministres d’Exteriors abordin a fons l’expansió de les sancions.

A banda de la situació al Pròxim Orient, els líders dels 27 també abordaran en la mateixa jornada altres qüestions de política exterior, com la situació a Ucraïna. El primer ministre ucraïnès, Volodímir Zelenski, participarà per videoconferència en aquest punt de la trobada. Principalment, es preveu que els 27 reiterin el seu suport a Kíiv i condemnin dels atacs aeris i amb míssils contra la població i les infraestructures crítiques ucraïneses, especialment contra les energètiques.

Els caps d’estat i de govern també mantindran un “debat estratègic” sobre la relació amb Turquia davant l’informe que ha d’elaborar el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i la Comissió Europea sobre la situació de les relacions polítiques, econòmiques i comercials amb Ankara.

<strong>Nou pacte per la competitivitat</strong>

Serà durant la segona jornada de la cimera quan els caps d’estat i de govern abordaran com reforçar la competitivitat de la UE, el tema pel qual estava inicialment convocada aquesta cimera. L’exprimer ministre d’Itàlia Enrico Letta presentarà als líders europeus els resultats del seu informe per reforçar el mercat únic i la competitivitat del bloc comunitari. Elaborat per encàrrec del president del Consell Europeu, Charles Michel, l’informe de Letta planteja mesures per evitar la fragmentació del mercat únic i millorar la competitivitat europea per tenir la capacitat de competir amb els Estats Units i la Xina.

La intenció de Michel, apunten fonts comunitàries, és que els líders europeus apostin per la idea de crear un nou pacte per la competitivitat europea com a “primer pas” en “un procés més llarg”. Entre les qüestions que s’espera que tractin els 27 en aquest punt hi ha avançar en el mercat de capitals i reforçar la base industrial, digital i energètica de la UE, entre d’altres.

Fonts diplomàtiques apunten que hi ha “bastant acord” entre els 27 sobre el “diagnòstic” i els “reptes” per reforçar el mercat únic i la competitivitat del bloc, però admeten que continuen les “dificultats” sobre les fórmules per tirar endavant aquestes millores. “És un moment en què hem de decidir si Europa assumeix un paper a nivell global o no. Estem arribant al moment de la veritat”, subratllen.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió