Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Els líders europeus reben Zelenski com a “convidat especial” a Brussel·les per abordar l’ajuda a Ucraïna i l’adhesió

ACN Brussel·les – Brussel·les ja espera el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Pocs dies abans que es compleixi el primer aniversari de la invasió russa, Zelenski participa aquest dijous en la […]

Agències 08/02/2023

ACN Brussel·les – Brussel·les ja espera el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Pocs dies abans que es compleixi el primer aniversari de la invasió russa, Zelenski participa aquest dijous en la cimera que reuneix a la capital comunitària els caps d’estat i de govern de la Unió Europea, després de les visites a Washington, Londres i París. La participació del líder ucraïnès –no confirmada per “raons òbvies”, apunten fonts comunitàries, i citat per diverses fonts diplomàtiques com a “convidat especial”- eclipsarà els dos debats pels quals s’havia convocat la trobada: l’economia i la migració. Pel que fa a la primera, els 27 abordaran la idea de nou endeutament comú per finançar el pla industrial europeu.

El primer punt en l’agenda dels líders és la situació a Ucraïna, en el qual podria participar el president ucraïnès, que a banda de la visita al Consell Europeu també podria anar al Parlament Europeu. Està previst que els 27 remarquin el seu compromís amb el suport militar, financer i humanitari a Ucraïna. Els líders també abordaran les tasques que s’estan fent per mobilitzar els actius russos congelats per destinar-los a la reconstrucció del país i com jutjar els responsables russos dels crims a Ucraïna. “És difícil, però hi estem treballant”, apunten fonts comunitàries sobre l’ús dels actius russos per finançar la reconstrucció. 

En l’àmbit de les sancions, els caps d’estat i de govern intentaran donar un nou “impuls” a com evitar que els russos esquivin les sancions comunitàries. Tot això després que la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen, anunciés la setmana passada des de Kíiv que la Unió Europea prepara aprovar el desè paquet de sancions tot coincidint amb el primer aniversari de la invasió. 

També es preveu que els líders debatin el procés d’adhesió d’Ucraïna a la Unió Europea, una qüestió en la qual fonts comunitàries celebren els “progressos” fets en algunes de les condicions fixades per la Comissió Europea. Ara bé, subratllen que l’avenç en el procés “dependrà de l’habilitat d’Ucraïna de transformar-se”. “El procés es basa en mèrits”, remarquen. 

La visita de Zelenski a Brussel·les arriba una setmana després que se celebrés a Kíiv la cimera Unió Europea-Ucraïna, en la qual els líders comunitaris van refredar l’aspiració ucraïnesa d’iniciar ja aquest any el procés de negociació per a l’entrada al club comunitari, el següent pas.

Malgrat que el viatge a Brussel·les arriba més tard del que hagués agradat a les institucions comunitàries, les mateixes fonts treuen importància al fet que sigui la quarta parada del líder ucraïnès. “No hem de mirar més enllà. Està en guerra”, afirmen.

<strong>Pla industrial europeu</strong>

Sens dubte, la visita de Zelenski a Brussel·les ha eclipsat les dues qüestions per a les quals es va convocar la cimera: economia i migració. Pel que fa al debat econòmic, els líders dels 27 abordaran el pla industrial europeu, la resposta comunitària als ajuts massius dels Estats Units a l’energia verda, amb la mirada també a mantenir la competitivitat de la indústria europea davant la Xina.

La Comissió Europea ha presentat recentment una part de la seva proposta que aposta per flexibilitzar les ajudes d’estat. Fonts diplomàtiques apunten que hi ha un “cert consens per evitar una cursa de subvencions” entre països que fragmenti el mercat únic. Sobre la taula també hi ha la idea de destinar a aquest pla industrial fons NextGeneration no gastats i la proposta més polèmica, la creació d’un fons sobirà.

La idea d’un fons sobirà finançat amb deute comú és la més divisiva entre els 27. “És la més sensible”, assenyalen fonts comunitàries. “Alguns països diuen que no volen pagar més del que ja han pagat”, subratllen. Malgrat debatre la qüestió, les mateixes fonts subratllen que no és tasca del Consell Europeu desenvolupar una proposta al respecte, sinó de la Comissió Europea, per la qual cosa no s’esperen grans conclusions sobre aquesta qüestió. “Cal esperar que la Comissió Europea mogui fitxa”, diuen fonts diplomàtiques.

<strong>Migració</strong>

Pel que fa a la migració, els caps d’estat i de govern debatran la qüestió ara que està molt en l’agenda d’alguns països comunitaris. “La situació és bastant tensa, tant als països de primera arribada com als que reben molts sol·licitants d’asil. La capacitat de recepció està arribant al límit”, diuen fonts comunitàries. En plena negociació del Pacte de Migració i Asil, els 27 abordaran el control fronterer i el retorn dels migrants als països d’origen.

“Hi ha consens per avançar”, diuen les mateixes fonts. La qüestió migratòria està especialment en els debats d’alguns països, amb Àustria, per exemple, demanant finançament per a una tanca a la frontera entre Turquia i Bulgària. Brussel·les s’ha negat fins ara a finançar murs, però la qüestió torna a estar sobre la taula amb aquestes peticions.

Finalment, els 27 també mostraran les seves condolences a les víctimes pels terratrèmols a Turquia i Síria i també està previst que donin suport als “esforços” per al diàleg entre Sèrbia i Kosovo.