Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Els hospitals de Sant Pau i Dos de Maig apliquen un adhesiu mèdic que elimina varius grans

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Servei Mancomunat d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular dels hospitals de Sant Pau i Dos de Maig han implantat una tècnica endovascular mínimament invasiva que consisteix a aplicar un adhesiu mèdic per eliminar varius grans. Es fa de forma ambulatòria i pràcticament sense dolor, amb excel·lents resultats i sense necessitat de mitges elàstiques de comprensió ni baixa laboral. La tècnica es va començar a aplicar el 2019 i ja s’han tractat prop d’un centenar de pacients. Segons l’evidència científica actual, l’eficàcia d’aquesta tècnica és equiparable a la de la resta i al cap de cinc anys el segellat de la vena és del 91%, segons explica la coordinadora de Cirurgia Vascular del servei, la doctora Dolors Lloret.

Aquesta tècnica es pot utilitzar en aquelles varius produïdes per insuficiència vascular d ela vena safena interna, que va de la cara interna del turmell fins a l’engonal; o bé de la vena safena externa, que va des de la cara externa del turmell fins al buit de darrere del genoll. Aquestes dues venes són responsables de més del 75% de les varius quirúrgiques.

Publicitat

L’adhesiu que es fa servir és mèdic biològic, el cianoacrilat. Aquest es fa servir àmpliament en altres especialitats mèdiques, com el tractament de malformacions ateriovenoses, de varius gàstriques o també en oftalmologia.

El procediment consisteix a realitzar amb anestèsia local una petita punció en la pell i inserir un catèter molt prim guiat per ecografia. A posteriori s’alliberen petites quantitats de l’adhesiu mèdic al llarg de la vena aplicar una lleugera pressió per ajudar a segellar-la. La intervenció dura una mitja hora.

En segellar les partes de la vena no es genera trombe, com passa amb altres tècniques, ni s’extreu la vena com en la cirurgia convencional. Per tant, no fa falta l’ús de mitges compressores en el postoperatori i això obre la porta a poder fer la intervenció també a l’estiu.

Un altre avantatge és que l’adhesiu no necessita calor per a la seva aplicació, evitant així possibles lesions nervioses i del teixit del voltant. El pacient es pot reincorporar a la seva vida activa i fins i tot fer esport des del moment que surt de l’hospital, mentre que amb altres tècniques fan falta fins a dues setmanes de baixa laboral.

Tot i això, Lloret ha apuntat que cal esperar uns mesos a què les varius es redueixin i no siguin visibles. A més, aquestes poden aparèixer en altres zones ja que la insuficiència venosa és una malaltia crònica.

Aquesta malaltia pot arribar a afectar el 25% de les dones i el 15% dels homes. Es manifesta a través d’una sèrie de símptomes com la pesadesa de cames, el dolor i l’aparició de varius.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió