Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Els Espais familiars de criança municipals s’amplien fins als 23 serveis i arriba a tots els districtes de Barcelona

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La xarxa d’Espais familiars de criança municipal de Barcelona impulsada per l’Ajuntament s’amplia aquest curs i un total de 23 equipaments municipals oferiran aquest servei, 5 més que el curs passat. L’Ajuntament continua així desplegant i fent créixer un servei pensat per a les famílies amb infants que complementa la xarxa d’escoles bressol municipals. Amb l’obertura d’aquests nous 5 espais familiars, la xarxa es desplega a tots els districtes de la ciutat, cobrint la demanda d’Horta-Guinardó, l’únic districte que encara no disposava de cap espai familiar de criança municipal.

Aquest servei públic de suport, atenció i acompanyament a les famílies amb infants fins als 3 anys es troba en diversos tipus d’equipaments de proximitat: escoles bressol, centres cívics i casals de barri. Aquests espais proveeixen un entorn educatiu i de criança idoni per cobrir les necessitats de vincle i trobada de la petita infància i les seves famílies, tenint en compte que la meitat dels infants menors de tres anys de la ciutat no van a escola bressol municipal ni llars d’infants privades.

Publicitat

L’objecitu és promoure el vincle familiar, la trobada i el joc dels infants, el suport entre famílies, així com l’acompanyament professional a la criança tant des de la mirada d’educació infantil com de salut.

Es tracta d’un espai estimulant pensat per atendre diverses necessitats: en primer lloc, les

necessitats de la petita infància d’explorar, descobrir i jugar amb altres infants en entorns

diversos i segurs; en segon lloc, les necessitats de les famílies de fer comunitat i compartir les experiències al voltant de l’educació i la criança, i en tercer lloc, d’enfortir xarxes comunitàries de suport que trenquen la solitud de la criança a la llar.

El funcionament consisteix en sessions grupals (els grups els formen al voltant de 14 famílies) dels infants acompanyats d’una persona adulta de referència, que es troben setmanalment en un entorn educativament estimulant. Es fan una o dues trobades setmanals i les sessions són al voltant de dues hores amb professionals. A les sessions es combina el joc lliure i l’exploració dels infants amb una dinàmica grupal dels adults, els quals conversen i comparteixen dubtes, estratègies i experiències sobre el procés de criança, amb l’acompanyament i orientació de dos o més professionals.

Dins dels serveis d’alguns EFCM també s’inclouen els grups de ‘Nadons en família’, adreçats a mares o pares d’infants durant el primer any de vida, i que es treballa estretament amb infermeria pediàtrica d’atenció primària de salut.

La xarxa inclou també una dimensió socioeducativa, actualment en quatre espais. Els EFCM socioeducatius es caracteritzen i diferencien de la resta perquè incorporen la vessant

d’intervenció socioeducativa, amb un acompanyament singularitzat per a famílies en situació de risc social ateses per Serveis Socials que poden ser fins a un terç de les usuàries.

Al districte d’Horta-Guinardó, obren aquest mes de setembre dos nous espais, un al barri

d’Horta, i l’altre al Carmel. Comencen també al setembre al districte de Nou Barris dos de nous, als barris de Trinitat Nova i de Porta. Finalment, també obrirà un nou espai familiar al districte de Sant Andreu, en concret al barri de Congrés i els Indians, que està previst que iniciï l’activitat el mes de gener de 2023.

La capacitat de places disponibles a data d’avui és de 1.200, de les quals 410 places

corresponen als grups de Nadons en família, per a infants en el seu primer any de vida. Així

doncs, amb els 5 nous EFCM s’avança en l’objectiu de diversificar els serveis educatius per a la petita infància doblant l’oferta d’espais familiars respecte al 2015.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió