Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Els auditors europeus avisen que l’activitat dels lobbies “escapa” als mecanismes de transparència de la UE

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Tribunal de Comptes de la UE avisa que l’activitat dels lobbies “segueix escapant als mecanismes de control” de les institucions de la UE. En un informe publicat aquest dimecres, els auditors europeus apunten que les normes per controlar l’activitat dels lobbies a les institucions, principalment el registre de transparència en el qual s’han d’inscriure per deixar constància dels contactes amb els legisladors, “presenta una sèrie d’insuficiències i buits informatius que resten transparència a l’activitat d’aquests grups”. Per exemple, el Tribunal de Comptes Europeu apunta que els lobbies només s’hi han d’inscriure en el cas de “determinades reunions i activitats” i, per tant, moltes d’elles queden fora del registre.

“Els grups de pressió poden evitar que es registrin una sèrie d’interaccions a través de les quals encara poden influir en els legisladors de la UE”, diu l’informe, que cita, per exemple, que només s’hi han de registrar reunions amb alts càrrecs i prèviament organitzades. Així, les trobades amb personal que es troba per sota de la direcció general -la majoria- no cal registrar-les. Per aquest motiu, subratllen, una organització identificada en el cas del ‘Qatargate’ no estava inscrita en el registre, malgrat haver organitzat una conferència al Parlament Europeu.

Publicitat

“No és necessari mantenir un registre formal de les reunions espontànies, de les trucades telefòniques no planificades ni dels intercanvis de correus electrònics”, indica el document.

<strong>Risc d’ONGs finançades per tercers</strong>

D’altra banda, els auditors europeus remarquen que cal “millorar” els controls sobre les dades registrades pels lobbies, especialment pel risc que les ONG finançades per tercers no informin sobre les seves fonts de finançament i declarin que només representen els seus interessos o el dels seus membres.

Al registre de transparència de la UE hi ha uns 12.500 grups de pressió. El registre és voluntari i basat en un acord entre les institucions, no en un acte legislatiu amb força executiva, per la qual cosa no preveu sancions.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió