Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Els assessors fiscals avisen de l’augment de sancions contra les que no han dipositat els comptes al Registre Mercantil

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana d’Assessors Fiscals, Comptables i Laborals (ACAT) ha avisat aquest dijous de l’augment de sancions contra les empreses que no han dipositat els seus comptes anuals al Registre […]

Avatar
Agències 15/04/2021

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana d’Assessors Fiscals, Comptables i Laborals (ACAT) ha avisat aquest dijous de l’augment de sancions contra les empreses que no han dipositat els seus comptes anuals al Registre Mercantil. En un comunicat, l’ACAT diu que el nou reglament d’Hisenda fa més estricte el control a les empreses que no dipositen els comptes, i obliga a dissoldre les societats que fa més d’un any que estan inactives. Fins ara, expliquen els assessors, les sancions eren “residuals” malgrat que hi havia milers d’empreses sense comptes anuals, però ara s’estan posant “centenars” de multes. L’ACAT recomana dipositar els comptes “el més aviat possible” i urgeix les administracions a facilitar els tràmits per donar de baixa les empreses “zombie”.

Segons explica l’ACAT, l’Estat “s’ha proposat lluitar” contra els incompliments, que fan que hi hagi al voltant d’un milió i mig d’empreses inactives, sense cap activitat, que no respecten la Llei de Societats de Capital. En l’article 363, la normativa diu que un dels “motius obligats” de dissolució d’una societat és que porti més d’un any inactiva. Però segons els assessors, l’Auditoria dels Comptes només executa 150 expedients l’any, una “proporció extremadament baixa” i ara es volen “augmentar el nombre d’expedients i, en conseqüència, de sancions”. La normativa preveu multes de 1.200 a 60.000 euros, fins a un màxim de 300.000. L’ACAT diu que hi ha “molts motius” pels quals les empreses poden quedar mortes i acabar esdevenient “zombies”. “Un clar exemple són les societats constituïdes per matrimonis que, després de separar-se, no aconsegueixen posar-se d’acord. En última instància, es veuen abocats a la via judicial per a dissoldre la companyia”, afirma l’associació. En tot cas, l’ACAT diu que per estalviar-se multes, cal fer el dipòsit dels comptes anuals amb la major brevetat possible i, en cas d’un atncament de full registral o del dipòsit dels comptes pendents, dipositar els tres últims exercisis comptables per tal de regularitzar. A més, també recomana dissoldre la societat inactiva. D’altra banda, els assessors diuen que calen “més facilitats per donar de baixa en el registre mercantil” les societats inactives, que no tenen patrimoni o que s’han liquidat, amb un certificat i honoraris d’inscripció reduïts.