Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els afiliats creixen al juny a Catalunya en relació al 2020, sobretot a l’Alta Ribagorça, al Pallars Sobirà i a la Selva

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-El nombre d’afiliats a la Seguretat Social augmenta un 4,3% al juny a Catalunya respecte a l’any anterior i se situa en 3.322.256 persones, segons dades provisionals publicades aquest divendres per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’augment interanual d’afiliats es produeix a totes les comarques i els més intensos es presenten a l’Alta Ribagorça (12,1%), al Pallars Sobirà (11,7%) i a la Selva (10,5%). Pel que fa a les tres comarques més poblades del territori, que agrupen més de la meitat dels afiliats, han registrat increments interanuals inferiors a la mitjana catalana. Així doncs, el nombre de treballadors ha pujat un 2,4% al Barcelonès, un 2,8% al Baix Llobregat i un 3,6% al Vallès Occidental.

En comparació amb el mes de maig, el nombre treballadors donats d’alta a la Seguretat Social ha augmentat un 1,1% al conjunt de Catalunya i només ha disminuït lleugerament al Baix Llobregat (-0,3%). Els augments més elevats s’han registrat a Aran (8,5%), al Baix Empordà (7%), a la Selva (6,8%) i a l’Alta Ribagorça (6%).L’augment interanual del nombre d’afiliats és més elevat en les dones (4,7%) que en els homes (4,0%), a 30 de juny. Destaca el cas de la Terra Alta, on les afiliades han augmentat (5,5%), mentre que els afiliats han disminuït lleugerament (-0,6%).Al conjunt de Catalunya, el 53,6% de les persones afiliades al maig són homes i el 46,4%, dones. El Barcelonès és la comarca on hi ha més paritat entre homes (51,5%) i dones (48,5%). Per contra, la Noguera i el Priorat són les comarques on la proporció de dones afiliades és menor (41,1% i 41,4%, respectivament).Per edats, el col·lectiu més nombrós, el de 30 a 44 anys, és el que menys ha augmentat en relació amb el mateix període de l’any anterior (0,5%), i és l’únic que ha registrat variacions negatives a 12 comarques, encapçalades pel Baix Llobregat (-2,2%).La resta de grups d’edat augmenten a totes les comarques i destaca l’augment dels menors de 30 anys (12,3%). D’altra banda, també s’ha constatat que l’augment interanual del nombre d’afiliats estrangers (8,8%) és més elevat que el d’afiliats de nacionalitat espanyola (3,5%). La Segarra és la comarca on la proporció d’afiliats estrangers és més elevada (30,3%) i dobla la mitjana catalana. En canvi, el Berguedà és la comarca on la proporció d’afiliats estrangers és més baixa, amb un 7,7% .D’altra banda, totes les comarques han augmentat el nombre d’afiliacions als serveis. Les comarques que registren les taxes més elevades de creixement en aquest àmbit són l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà (14,1%), seguides de la Selva (13,4%).Pel que fa a la indústria, les afiliacions només han disminuït a la Segarra (-1,8%), el Berguedà (-1,3%) i al Bages (-0,4%), mentre que l’augment més elevat l’ha registrat la Cerdanya (12,9%). La construcció, també ha vist un increment d’un 4,8% interanual repartit per totes les comarques, menys la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.L’agricultura és el sector que ha crescut menys (0,6%), ja que els treballadors donats d’alta s’han reduït a 13 comarques i a la Vall d’Aran. En relació al tipus de jornada, la Cerdanya i la Terra Alta són les comarques on la proporció d’afiliacions per compte d’altri a jornada parcial és més elevada (26,6% i 25,4%, respectivament). Per contra, Aran té el grau de parcialitat més baix (14,9%). D’altra banda, les comarques amb un grau de temporalitat més elevat són l’Alta Ribagorça (39%), el Baix Ebre (36,8%) i la Ribera d’Ebre (35,7%). Per contra, les que mostren un grau de temporalitat més baix són el Baix Llobregat (22,6%) i el Vallès Occidental (23,9%).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió