Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Elena diu que les ‘punxades’ telefòniques dels Mossos seguiran depenent dels agents d’investigació i dels jutges

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat aquest dimarts que les investigacions dels Mossos d’Esquadra que incloguin intervencions telefòniques seguiran depenent dels mateixos agents que fins ara, que només respondran davant dels jutges. D’aquesta manera ha volgut apaivagar les crítiques al fet que la nova estructura del cos preveu una nova comissaria de tecnologies de la comunicació que seria l’encarregada de fer les ‘punxades’. Segons ell, sempre que un agent encarregat de les intervencions telefòniques necessiti fer-les, treballarà a través de la nova comissaria, que centralitzarà tots els mitjans tecnològics, però seguirà dependent de la seva comissaria originària i només n’informarà els seus caps directes i al jutge.

Elena ha explicat que la nova Comissaria General de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (CGTIC) centralitzarà tots els mitjans tecnològics del cos i treballarà per a les altres comissaries. Quan un investigador de la Comissaria d’Investigació Criminal, la Divisió d’Investigació Interna o la Comissaria General d’Informació necessiti un mitjà tecnològic per fer una intervenció telefònica o una altra diligència d’investigació ho farà a través de la nova CGTIC, però seguirà depenent dels seus caps directes i només n’informarà al jutge instructor com a policia judicial. Per això, ha volgut garantir la integritat de les investigacions, i ha recordat que la policia britànica o la Policia Nacional espanyola tenen el mateix sistema.

Publicitat

El conseller ha assegurat que l’actual sistema funciona bé i ho seguirà fent de la mateixa manera. No obstant, ha lamentat les crítiques de l’exconseller d’Interior Ramon Espadaler, a qui ha dit que és “lamentable” que critiqui el nou sistema el mateix dia que el PSOE “intenta tapar i justificar l’espionatge a polítics dissidents, amb impunitat i tolerant afirmacions greus”. “És inacceptable que passi en un país democràtic, on hauria de tenir una altra resposta”, ha afegit.

Després que el Govern hagi aprovat el decret de reestructuració, Elena ha dit que l’acord amb el govern espanyol per passar dels 18.000 als 22.000 mossos permetrà rejovenir-lo, feminitizar-lo i ampliar-ne les capacitats, amb l’horitzó a l’any 2030. A més, ha recordat l’increment pressupostari de la Generalitat en matèria de seguretat i la renovació de vehicles i uniformes. Però sobretot ha volgut posar l’accent en el fet que la nova estructura prioritzarà la “territorialització” del cos per buscar una major proximitat amb el ciutadà i la víctima del delicte i també posarà l’accent en les noves tecnologies i el cibercrim.

En tot cas, ha dit que la nova estructura no estarà plenament implementada immediatament, sinó que té una vida prevista d’uns deu anys, com l’actual estructura, aprovada el 2011. “Estem dibuixant l’espai, la capsa, on el cos es pot moure durant el creixement fins als 22.000 agents, i com pot evolucionar en la propera dècada”, ha explicat. Tot i així, les àrees dedicades al cibercrim i als delictes sexuals seran de desplegament immediat. “Detecto il·lusió i esperança”, ha reblat.

Preguntat sobre com veu el cos la seva nova estructura, el conseller ha assegurat que ha tingut bona “acceptació” i que és un projecte llargament debatut amb moltes persones de l’organització. Tot i així, ha admès que si alguns sindicats protesten per la seva poca participació, caldria haver dialogat més amb ells, però ha recordat que en un comunicat d’aquest dilluns els sindicats no criticaven el contingut del decrets sinó la forma d’aprovar-lo.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió