Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

El TSJM condemna 131 controladors aeris a multes de fins a 31.500 euros per la vaga del desembre de 2010

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha condemnat 131 controladors aeris dels aeroports de Madrid-Barajas i Madrid-Torrejón a multes d’entre 15.000 i 31.500 euros per la vaga […]

Avatar
Agències 15/10/2020

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha condemnat 131 controladors aeris dels aeroports de Madrid-Barajas i Madrid-Torrejón a multes d’entre 15.000 i 31.500 euros per la vaga que va tenir lloc el desembre de 2010, coincidint amb el Pont de la Constitució. Segons ha informat aquest dijous el Consell General del Poder Judicial, la magistrada titular del jutjat penal número 18 de Madrid els imputa el delicte d’abandonament del servei públic, fet que va desencadenar en el tancament de l’espai aeri a l’Estat durant tres dies. A banda, el tribunal també ha condemnat els acusats i Enaire –abans AENA- a abonar una multa de 13 MEUR. En el cas d’AENA, la magistrada considera que l’empresa és responsable civil subsidiària dels fets.

Segons la sentència, l’acció dels controladors va ser una protesta “premeditada i organitzada” contra la normativa que regulava els horaris del col·lectiu. De fet, el tribunal subratlla que tots els controladors van presentar el mateix dia un document on al·legaven “una disminució significativa de les seves capacitats psicofísiques” per ocupar el seu lloc de treball. Per la magistrada, “l’actuació dels acusats no només va afectar els ciutadans que no van poder viatjar el pont de desembre del 2010, sinó que també va tenir greus conseqüències econòmiques pel turisme de la Comunitat de Madrid en un dels ponts de l’any amb més afluència de viatgers”.En el mateix escrit també es llegeix que els controladors buscaven provocar “el màxim soroll per aconseguir guanyar el pols al govern, tot causant el màxim dany econòmic contra l’empresa i contra els interessos de la ciutadania”.Únicament dos dels processats han sigut absolts. Un per estar de baixa mèdica i un altre per falta de proves. Ara, la resta de condemnats poden interposar un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Madrid en un termini de deu dies.