Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

El Tribunal Suprem defensa la transparència de les hipoteques IRPH en habitatges de protecció oficial

ACN Barcelona.-El Tribunal Suprem ha emès un nou pronunciament en el cas de les hipoteques referenciades amb l’índex IRPH, aquesta vegada sobre els habitatges de protecció oficial. A diferència de […]

Agències 06/11/2020

ACN Barcelona.-El Tribunal Suprem ha emès un nou pronunciament en el cas de les hipoteques referenciades amb l’índex IRPH, aquesta vegada sobre els habitatges de protecció oficial. A diferència de la nota del passat 21 d’octubre –el tribunal veia “manca de transparència” però rebutjava que fossin abusives- el Suprem defensa ara la transparència del producte i manté que l’IRPH no és un índex abusiu. La resposta del Suprem arriba després que un prestatari presentés un recurs de cassació on sol·licitava la nul·litat de l’índex, ja que considerava que no complia amb els paràmetres del control de transparència. Segons l’alt tribunal, “el prestatari disposava de la informació suficient del finançament que contractava i de la càrrega econòmica que suposava”.

En la nota emesa aquest divendres, el Suprem explica que, per justificar la falta de transparència, el prestatari al·legava que no se li van oferir formes de finançament alternatives. En aquest sentit, el tribunal defensa que les entitats bancàries no tenen l’obligació d’assessorar els seus clients sobre les diferents possibilitats. A banda, subratlla que l’IRPH ha estat revisat periòdicament pel Consell de Ministres a través d’acords publicats al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que, per tant, “el prestatari tenia a la seva disposició informació suficient sobre el producte”.Així, la sala conclou que “oferir al consumidor un préstec sotmès a un sistema de finançament previst pels habitatges de protecció oficial no es pot considerar com una actuació contrària a les exigències de la bona fe”. A més, el Suprem rebutja la tesis del prestatari, qui defensava que l’IRPH era un índex “manipulable”.Un posicionament que indigna als usuarisPer la presidenta de l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin), Patricia Suárez, la declaració del Suprem és “retorçada” i va en contra de la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). “Estem cada vegada més indignats amb les resolucions, que neguen la doctrina europea i espanyola”, apunta.En aquest sentit, Suárez exigeix una rectificació “clara” per part del Consell de Ministres i demana que l’administració modifiqui la regulació per evitar que les hipoteques dels habitatges de protecció oficial puguin estar referenciats amb l’índex IPRH. “Hem d’evitar que aquestes famílies segueixin litigant, i nosaltres farem tot el possible perquè el tema torni a arribar a la justícia europea”, ha afegit.