Dilluns, 6 de desembre de 2021 - Edició 1229
La República

El Tribunal d’Apel·lació de Gant decidirà el 28 de desembre sobre l’extradició de Valtònyc

ACN Gant.-El Tribunal d’Apel·lació de Gant decidirà el 28 de desembre sobre l’extradició el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. En sortir de la vista judicial aquest dimarts, l’advocat […]

Avatar
Agències 23/11/2021

ACN Gant.-El Tribunal d’Apel·lació de Gant decidirà el 28 de desembre sobre l’extradició el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. En sortir de la vista judicial aquest dimarts, l’advocat del cantant, Simon Bekaert, s’ha mostrat optimista i confia que els magistrats rebutjaran l’entrega a Espanya, que el reclama per una condemna a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons. La defensa diu que no s’acceptarà l’extradició pels delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la corona i creu que tampoc s’admetrà per amenaces. No obstant això, els lletrats han demanat al tribunal que, en cas que això passi, permeti a Valtònyc complir la condemna a Bèlgica.

“M’estimo més quedar-me aquí a Bèlgica perquè l’estat espanyol té condemnes per tortures a les presons (…). Per seguretat m’estimo més quedar-me aquí”, ha dit el cantant en una atenció als mitjans a la sortida de la vista.El cas ValtònycFa més de tres anys que Espanya demana a Bèlgica que entregui Valtònyc, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons. La justícia belga per ara s’ha mostrat reticent a l’extradició i s’està mirant el cas amb lupa.D’entrada, un tribunal de primera instància va rebutjar l’euroordre contra el jove mallorquí el setembre del 2018 i des de llavors el Tribunal d’Apel·lació de Gant examina la petició d’entrega. Primer va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l’extradició ràpida pel delicte d’enaltiment del terrorisme, com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per tant, la justícia belga ha d’anar per la via ordinària de la doble incriminació. És a dir, ha de comprovar si els delictes de l’euroordre són equivalents en la legislació belga.Vies limitades d’entregaEnaltiment del terrorisme no existeix al codi penal belga. Segons fonts de la defensa el delicte d’amenaces incondicionals, pel qual Valtònyc va ser condemnat, “no és un crim a Bèlgica”. Només seria delicte si l’amenaça hagués estat acompanyada d’una condició, remarquen.Com el Tribunal d’Apel·lació de Gant tenia dubtes sobre la llei d’injúries a la corona, fa un any va preguntar al Tribunal Constitucional sobre la seva legalitat. El passat 28 d’octubre el TC belga va dictaminar que la normativa belga del 1847, que castiga amb fins a 3 anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d’expressió. L’alt tribunal va tombar la llei perquè no s’ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans.Ara que ja ha consultat al TC i al TJUE, s’espera que el Tribunal d’Apel·lació de Gant adopti una decisió final sobre l’extradició de Valtònyc. Aquesta encara es podria recórrer al Tribunal de Cassació de Bèlgica, però en poques ocasions s’apel·la a aquesta última instància perquè no revisa el fons del cas, només que el procediment judicial s’hagi fet de forma correcta.