Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El tràfic de mercaderies al Port de Barcelona cau un 17,2% fins al maig per l’impacte de la crisi del coronavirus

ACN Barcelona.-El Port de Barcelona ha sumat un tràfic de mercaderies de 23,75 milions de tones durant els cinc primers mesos de l’any, un 17,2% menys respecte al mateix període […]

Avatar
Agències 17/06/2020

ACN Barcelona.-El Port de Barcelona ha sumat un tràfic de mercaderies de 23,75 milions de tones durant els cinc primers mesos de l’any, un 17,2% menys respecte al mateix període de l’any passat. Per altra banda, el nombre de TEU moguts (contenidors de 6,1 metres de llarg, 2,4 metres d’ample i 2,6 metres d’alt) ha caigut un 20%, fins als 1,15 milions. Segons ha informat el port a través d’un comunicat, la crisi del coronavirus “segueix afectant de forma negativa els intercanvis comercials” que habitualment es produeixen. La institució presidida per Mercè Conesa destaca que el sector de l’automòbil ha protagonitzat un dels principals descensos durant els primers cinc mesos de l’any, amb 187.569 vehicles transportats, un 46% menys termes interanuals.

Pel que fa a les importacions, el nombre de contenidors plens que han arribat al Port de Barcelona s’ha reduït un 11,9% de gener a maig, mentre que el nombre de contenidors plens d’exportació ha caigut un 2,2%. Segons la infraestructura portuària, l’arribada de mercaderies durant els últims mesos segueix en línia amb la tònica internacional i amb les prediccions de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que apunten a una caiguda del comerç internacional d’entre el 3,2% i el 13% respecte a l’any anterior.Malgrat tot, les últimes dades facilitades pel port revelen que encara hi ha una sèrie de països que han incrementat els intercanvis comercials amb Barcelona. En el cas de les exportacions, la Xina i l’Índia es mostren com els mercats més dinàmics durant els cinc primers mesos de l’any (les exportacions han crescut un 59,6% i un 28,1%, respectivament), seguits de Brasil (+13,8%) i Turquia (+10,1%). Per altra banda, els països on més s’han reduït les exportacions han sigut Algèria (-46,2%), Sudàfrica (-15,3%) i Corea del Sud (-14,5%).En el camp de les importacions, van créixer els intercanvis amb els Estats Units (+12,5%) i amb Indonèsia (+8,3%). En canvi, les caigudes més significatives es van registrar a Turquia (-26%), l’Aràbia Saudita (-22,3%) i Mèxic (-19,6%).La xifra de passatgers cau en picatEntre gener i maig, el nombre de passatgers que han arribat al Port de Barcelona ha caigut en picat a causa de les restriccions d’entrada als ports de l’Estat. Segons el comunicat publicat aquest dimarts, les restriccions d’entrada a creuers i vaixells de passatge procedents d’Itàlia han tingut un impacte “important”. Durant els cinc primers mesos de l’any, el trànsit de passatgers al Port de Barcelona s’ha reduït un 71,8%. En el cas dels creuers, el descens és del 78,3%, fins als 198.842 passatgers, mentre que en el cas dels ferris la caiguda ha sigut del 58,4%, fins als 183.380 passatgers.