Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024
Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024

El seguiment telefònic a persones que han patit un infart augmenta el compliment dels nivells recomanats de colesterols

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi de l’Hospital del Mar ha demostrat que el seguiment telefònic a persones que han patit un infart incrementa el compliments dels nivells recomanats de colesterol LDL. Aquesta simple trucada pot marcar la diferència entre tenir un alt risc de patir un nou infart o una altra malaltia cardiovascular, segons apunten els investigadors de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar i el Grup de Recerca biomèdica en malalties del cor de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques. Amb l’aplicació d’aquest protocol, el centre ha aconseguit xifres de compliment dels nivells de colesterol per part dels pacients molt superiors a la mitjana.

La doctora Sonia Ruiz, metgessa adjunta del Servei de Cardiologia i autora principal de l’estudi, explica que disposen d’una consulta creada específicament per complir el seguiment “i no ser tolerants, laxes” amb l’objectiu d’aconseguir que els pacients assoleixen els nivells de colesterol recomanats.

Publicitat

Segons el protocol que es valida al treball que ara es publica, les persones que han patit un infart, a banda de seguir un procés de rehabilitació cardíaca que inclou educació en hàbits de vida saludables, ja tenen concertada una analítica per avaluar els seus nivells de colesterol sis setmanes després l’alta. Una setmana després, un cardiòleg en revisa els resultats i es posa en contacte amb ells per telèfon per avaluar el seu estat i, si cal, ajustar el tractament amb els medicaments que prenen per controlar el colesterol. En els casos en els quals no s’ha arribat a l’objectiu fixat per les guies clíniques, que en el moment de l’estudi era de menys de 70 mg/dL de colesterol LDL en sang, s’ajusta el tractament i es programa una segona analítica un mes i mig més tard, amb una nova visita telemàtica.<br />
D’aquesta manera, els cardiòlegs de l’Hospital del Mar han assolit un nivell de compliment dels nivells establerts per les guies clíniques del 71%. És a dir, dels 497 pacients seguits en el període estudiat, 327 van arribar al nivell de colesterol en sang recomanat. Una xifra que està molt lluny del poc més del 30% registrat de mitjana al món.

A més, es va aconseguir mantenir un alt compromís de les persones en seguiment. Així, el 92% dels participants van fer-se la primera analítica. Al cap de dotze mesos de l’infart, el 71% encara té un bon control del colesterol LDL.

Abans de l’aplicació del nou protocol, el seguiment de l’evolució d’aquests casos una vegada rebien l’alta es portava a terme pels especialistes en Cardiologia de l’atenció primària.<br />
El treball també ha tingut en compte que el llindar de colesterol recomanat s’ha rebaixat en els últims anys a només 55 mg/dL de colesterol LDL en sang. En aquest cas, el percentatge d’assoliment es redueix al 34%, però encara és superior a la mitjana registrada en diferents estudis publicats a Europa, que se situa en només el 25%.<br />
 Un dels principals factors de risc en les malalties cardiovasculars és presentar nivells alts de colesterol LDL, lipoproteïnes de baixa densitat, ja que pot generar plaques a les artèries que afectin la circulació de la sang, arribant a bloquejar-la. En els casos de persones que han patit un infart és vital reduir la quantitat de greix en sang per evitar un nou accident isquèmic. Això s’aconsegueix amb un abordatge múltiple, que passa per la rehabilitació cardíaca i educació sanitària i un tractament farmacològic amb estatines i altres medicaments. En aquests moments, el nivell recomanat per les guies clíniques en aquests pacients és menor de 55 mg/dL de colesterol en sang.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió