Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El sector immobiliari alerta que la regulació dels preus del lloguer “agreujarà l’accés a l’habitatge”

ACN Barcelona.-Entitats catalanes del sector immobiliari han alertat dels efectes negatius de la regulació dels preus de lloguer, en relació amb la primera votació de la ‘Proposició de llei de […]

Avatar
Agències 07/09/2020

ACN Barcelona.-Entitats catalanes del sector immobiliari han alertat dels efectes negatius de la regulació dels preus de lloguer, en relació amb la primera votació de la ‘Proposició de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament’ que tindrà lloc aquest dimecres al Parlament. Les associacions han advertit que la mesura pot comportar una reducció de l’oferta de lloguer i “agreujar l’accés a l’habitatge”. Així mateix, han afirmat que la “clara inconstitucionalitat” d’una part del text crearà un “tens ambient d’inseguretat jurídica” en el sector. L’Associació de Propietaris d’Habitatges de Lloguer (Asval) també s’ha sumat a les crítiques i ha afirmat que la llei “viola els drets constitucionals dels propietaris”.

“Les mesures coercitives no donaran el resultat pretès i semblen fruit del desconeixement del comportament del mercat de lloguer”, han afirmat en un comunicat conjunt el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona – Lleida, el Consell Català de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya, l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) i la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona – Lleida. Les entitats han afirmat que les mesures incloses en la proposició de llei són “contràries” a la protecció a la propietat privada, reconeguda en l’article 33 de la Constitució, i “superen el marc competencial” de l’Estatut de Catalunya. En aquest mateix sentit s’ha pronunciat Asval, que ha afirmat que la proposició de llei vulnera la Constitució, “viola els drets constitucionals dels propietaris” i “atempta” contra el dret a la propietat privada. L’associació ha advertit que la regulació dels preus dels lloguers fomentarà l’economia submergida, generarà “enormes desequilibris” en el mercat de lloguer i “espantarà” la inversió davant la “falta” de seguretat jurídica. L’entitat ha assegurat que els col·lectius més vulnerables i les rendes més baixes seran “qui més patiran” els efectes de la llei, ja que el control dels preus produirà una reducció de l’oferta a mitjà i llarg termini i dificultarà l’accés a l’habitatge de lloguer. “En un mercat amb falta d’oferta, el propietari tendirà a afavorir els inquilins amb major solvència davant els qui tinguin rendes més baixes”, ha alertat Asval en un comunicat. Davant aquesta situació, l’entitat ha fet una crida a les forces polítiques del Parlament a retirar el projecte normatiu. En cas de ser aprovada, l’associació sol·licitarà al govern espanyol i els partits amb representació al Congrés dels Diputats que impulsin un recurs de cassació davant el Tribunal Constitucional. “Considerem que la millor alternativa a aquest tipus de regulacions implica augmentar l’oferta d’habitatge de lloguer, especialment assequible i social; reforçar la seguretat jurídica i afavorir la col·laboració público – privada”, ha manifestat la directora general d’Asval, Beatriz Toribio, en un comunicat. Les associacions catalanes del sector també han destacat la importància d’adoptar mesures que actuïn directament contra “l’origen” de l’augment del preu de la renda d’habitatge i facin front a l’escassetat d’oferta. “El sector públic ha d’adoptar, per una banda, mesures que incentivin la construcció d’un parc d’habitatge social o de renda limitada suficient i estable en el temps mitjançant estímuls fiscals de tota mena i no mesures restrictives de la llibertat de mercat ni penalitzadores”, han manifestat en el comunicat.