Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El PSC explorarà per al 14-F possibles col·laboracions amb la Lliga Democràtica i Lliures, a més d’Units per Avançar

ACN Barcelona.-El PSC explorarà per al 14-F possibles col·laboracions amb la Lliga Democràtica i Lliures, i abordarà amb Units per Avançar si reedita el pacte per anar junts als comicis, […]

Avatar
Agències 02/11/2020

ACN Barcelona.-El PSC explorarà per al 14-F possibles col·laboracions amb la Lliga Democràtica i Lliures, i abordarà amb Units per Avançar si reedita el pacte per anar junts als comicis, com ja van fer el 2017. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha explicat que estan “oberts a col·laborar” amb altres forces polítiques i que, més enllà de coalicions, estan disposats a “reunir al voltant del PSC totes les forces catalanistes que volen un canvi a Catalunya”. Amb tot, no ha concretat amb quina fórmula es podria fer. Aquesta voluntat “d’eixamplar” l’espai “no pot desdibuixar el projecte” del PSC, ha advertit Iceta, que ha insistit que demanaran el vot “pel programa del PSC i el candidat del PSC”. “No hi ha risc de confusió”, ha dit.

El PSC es va trobar divendres a la tarda amb una delegació d’Units per Avançar, Lliures i la Lliga Democràtica. Les converses van ser “sinceres i cordials”, segons Iceta, i van servir per compartir una anàlisi de la situació política i parlar de la perspectiva electoral de cara al febrer.Mentre que amb la formació de Ramon Espadaler s’ha donat llum verda aquest dilluns a discutir si es reedita el pacte -que fa que el grup parlamentari es digui ‘PSC-Units’ i compti ara amb dos diputats democristians-, amb la resta es continuaran les converses per establir altres possibles col·laboracions. Iceta ha admès que el balanç de l’entesa amb UxA després d’aquesta legislatura és positiu.Iceta diu que el PSC és “conscient del paper que toca de liderar l’alternativa” i ha dit que “guanya centralitat”. Ha definit el seu espai com un “centre de gravetat de l’alternativa a l’independentisme”. I ha afegit que les prioritats de qui s’alinei amb el PSC han de passar per una defensa de l’escola i la sanitat pública, per ser partidaris del diàleg, la negociació i el pacte, per la concòrdia entre catalans i pel compromís amb la reactivació econòmica i social.”No serà ni una inclinació o conservadora o d’esquerra, o catalanista o espanyolista, el projecte del PSC és el que és i es presentarà amb les seves sigles, programa i candidat”, ha reblat Iceta. Així, és partidari “d’eixamplar l’espai en totes direccions”. Aquestes “eventuals” col·laboracions es podrien fer amb la Lliga i amb Lliures i també amb personalitats independents.Els socialistes tenen el programa electoral “molt avançat” i calculen que en màxim deu dies la comissió executiva hi donarà llum verda per iniciar el procés que els dugui a aprovar-lo definitivament.Iceta apressa el Govern a treballar per “assegurar” les eleccions del 14-FIceta ha apressat el Govern a treballar en les mesures que “assegurin” les condicions perquè es puguin celebrar les eleccions, previstes per al 14-F, amb “total seguretat”. Ha recordat que també amb situació de pandèmia es van celebrar uns comicis al País Basc i a Galícia, i ha animat l’executiu a “prearar les coses bé”. També s’ha ofert per poder contribuir a les mesures que prepara el Govern amb el Procicat.