Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

El PSC critica que Aragonès reactivi l’Acord de Claredat en lloc de “dedicar els esforços” als “grans problemes” de país

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El PSC-Units ha criticat el president del Govern, Pere Aragonès, per reactivar l’Acord de Claredat en lloc de “dedicar les energies” a fer “política útil”. La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha recordat que la iniciativa del president “neix sense suports”. “Sorprèn que en un moment de grans problemes al país, no hi estigui dedicant tots els esforços”. D’altra banda, els socialistes han tornat a demanar a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, que s’aparti de la presidència. Tot plegat, després que s’hagi fixat que la seva proposta per poder revocar membres de la Mesa no es debatrà fins al ple del 2, 3 i 4 de maig.

Romero ha explicat que han accedit a tramitar la seva proposta per urgència extraordinària, d’acord amb l’opinió dels lletrats, i no per lectura única, com havien demanat. “Volíem resoldre la situació que s’està donant ara al Parlament, però no ho podrem resoldre ràpidament perquè el debat no serà fins al 2, 3 i 4 de maig”, ha explicat la portaveu socialista, en roda de premsa. Per tot plegat, ha apel·lat a la “responsabilitat” de Borràs perquè “faci un pas al costat”: “Això depèn del seu sentit patriòtic i de com s’estima les institucions”.

Publicitat

La proposició de llei del PSC vol modificar el reglament del Parlament i permetre destituir membres de la Mesa per pèrdua de confiança o per sortida de grup parlamentari pel qual va ser elegit diputat. No implicaria perdre l’escó. Segons la proposta del PSC, la pèrdua de confiança l’haurien de plantejar almenys dos grups parlamentaris o una cinquena part i ser aprovada per la majoria absoluta del ple de la cambra. A més, el text diu que s’ha de substanciar obligatòriament en el primer ple que se celebri després de la seva admissió a tràmit.

ERC ha considerat que la proposta del PSC té “clarobscurs”. Romero ha replicat els republicans que la seva iniciativa és “senzilla” i que si hi veuen “clarobscurs”, poden fer esmenes perquè “s’aclareixin”. “Tan bon punt perdi la condició de diputada, nosaltres demanarem un ple per a elegir la presidència”, ha afegit.

Paral·lelament, ERC i la CUP volen impulsar una reforma del reglament per prohibir els “discursos d’odi” de Vox al Parlament. La portaveu dels socialistes catalans ha admès que se l’han mirat per sobre i que hi ha coses que no veuen clares. Per això han demanat que la tramitació no es faci per lectura única. La iniciativa vol incorporar al reglament el vot telemàtic i ampliar la delegació de vot.

Aragonès

Sobre la compareixença d’Aragonès, Romero ha carregat contra el “cofoisme” del president i “l’autocomplaença” sobre la gestió que el Govern està fent de la sequera. “És una situació delicada que demana mesures extraordinàries; el que s’hauria de fer són inversions que duguin a una altra situació”, ha raonat.

Pel que fa a l’Acord de Claredat, en el marc del qual el president ha anunciat que convocarà els partits al juny, la portaveu del PSC ha dit que no comparteixen el debat. “S’hauria d’estar dedicant energies i esforços a altres coses, amb propostes divisives no ens hi trobaran”, ha afegit. Preguntats per si els socialistes hi seran, Romero ha dit que encara no els han convocat.

Gag de TV3

El PSC ha considerat que el gag de TV3 sobre la verge del Rocío és “desafortunat” i ha apel·lat els mitjans públics a “llegir els informes” del CAC que suggereixen que cal ser “respectuosos”. “Si tenim un òrgan com el CAC, hauríem d’atendre els seus suggeriments i més en aquestes situacions en què es pot ofendre a diverses persones”, ha argumentat Romero.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió