Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El Premi Joaquim Amat-Piniella selecciona les quatre obres finalistes

ACN Manresa.-El 20è Premi Joaquim Amat-Piniella, que convoquen conjuntament Òmnium Bages-Moianès i l’Ajuntament de Manresa, ha seleccionat les quatre obres finalistes. Es tracta de ‘A l’amic escocès’ de Maria Barbal […]

Avatar
Agències 03/12/2019

ACN Manresa.-El 20è Premi Joaquim Amat-Piniella, que convoquen conjuntament Òmnium Bages-Moianès i l’Ajuntament de Manresa, ha seleccionat les quatre obres finalistes. Es tracta de ‘A l’amic escocès’ de Maria Barbal (Columna); ‘Sis nits d’agost’, de Jordi Lara (1984); ‘Per tenir casa, cal guanyar una guerra’, de Joan Margarit (Proa); i ‘Fugir era el més bell que teníem’, de Marta Marín-Dòmine (Club Editor). La cerimònia de lliurament tindrà lloc a l’Auditori de la Plana de l’Om de Manresa el proper 19 de febrer. Durant l’acte es farà un homenatge a Anna Frank, víctima de l’holocaust i autora del conegut ‘Diari’, amb motiu del centenari de la seva mort.

El proper 15 de gener es presentaran les obres finalistes amb els seus autors a la sala d’actes del Casino. L’obra guanyadora rebrà un premi de 2.000 euros. El jurat d’enguany estarà format per l’escriptor·Llorenç Capdevila, la bibliotecària ·Montserrat Caus, l’esxcriptor Jordi Estrada, el periodista Toni Mata, l’escriptor i periodista Genís Sinca, i la periodista Anna Vilajosana.’A l’amic escocès’El dibuix del jardí de l’hospital on dos soldats ferits s’estan curant porta una dedicatòria: “A l’amic escocès”. La va escriure un noi nascut en un poble del Pirineu i va dedicada a un brigadista de la Guerra Civil Espanyola. Tant l’un com l’altre contribueixen a fer memorable aquesta novel·la. L’obra explica la infantesa i la joventut del Benet, al seu ampli ambient familiar, a com renuncia a la ciutat i, acabada la guerra, a una carrera artística. També, a la seva gran història d’amor i a l’amistat, que ha crescut forta en moments difícils i s’alça per damunt dels anys.’Sis nits d’agost’El 6 d’agost de 2007 un home va sortir de Barcelona i va pujar a la muntanya per morir-hi sol. Aquell mateix dia complia setanta-cinc anys; es deia Lluís Maria Xirinacs i tenia una llarga trajectòria pública com a lluitador per les llibertats i filòsof pacifista. ‘Sis nits d’agost’ és la història d’aquella mort volguda, singular, misteriosa. La revelació de com va ser preparada escrupolosament i com va afectar tantes persones, i l’aventura d’un escriptor per esbrinar el sentit d’una acció com aquella. Una novel·la que vol fer una reflexió moral i universal sobre la mort, la llibertat individual o el compromís col·lectiu.’Per tenir casa, cal guanyar una guerra’Es tracta del primer volum de les memòries de Joan Margari. El poeta es capbussa de ple en els records que li han quedat clavats i tracta d’entendre per què són allà i de quina manera tenen a veure amb la construcció de la seva vida i de la seva poesia. A la coberta, el lector veurà el nen Margarit en un balcó de Girona; també va viure a Sanaüja, a Rubí, a Figueres, a Barcelona, a Santa Coloma de Gramenet i finalment a la lluminosa ciutat de Santa Cruz de Tenerife, d’on anava i tornava en uns lents i solitaris vaixells de càrrega que han impregnat els seus poemes.’Fugir era el més bell que teníem’Marta Marín-Dòmine aborda el passat del seu pare, Joaquim Marín (1924-2016), que es va exiliar dues vegades: la primera, durant la dictadura de Primo de Rivera, perquè el seu pare era militant sindicalista anarquista, i la segona, després de la Guerra Civil, com a excombatent republicà. L’obra és un homenatge a aquest pare i un viatge de Barcelona a Toronto, buscant rastres de vides nòmades.