Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

El Prat tapia amb ciment l’edifici de Sant Cosme on hi havia “una factoria de marihuana” per evitar nous cultius

|

- Publicitat -

ACN El Prat de Llobregat – Un dispositiu conjunt dels Mossos i la Policia Local del Prat de Llobregat va permetre desmantellar dimecres de la setmana passada 12 plantacions de marihuana en un mateix edifici de l’anomenada ‘setena fase’ del barri de Sant Cosme. El més destacable de l’operatiu és que, més enllà de “desmantellar una factoria de marihuana” gestionada per dos clans familiars, l’Ajuntament del Prat de Llobregat va tapiar amb ciment els baixos de tot l’edifici -distribuït en tres escales- per evitar noves ocupacions. L’endemà, veïns del barri van abandonar davant la comissaria dels Mossos més de 4.000 plantes de marihuana, el doble de les comissades durant l’operatiu, per por a noves entrades i a perdre casa seva si es repetia el procés d’inhabilitació.

En roda de premsa, Manel Hermida, cap de l’ABP del Prat de Llobregat, ha explicat que barris com el de Sant Cosme al Prat de Llobregat són “el planter” de la marihuana a Europa, on s’exporta el total de la producció amb preus que multipliquen per cinc el que es paga als “jardiners” locals.

Publicitat

L’inspector ha recordat que el cultiu i tràfic de marihuana és molt rendible i que té unes penes “laxes” per als detinguts, el que fa que cada dia s’estengui més a moltes poblacions catalanes amb conseqüències “nefastes”. En el cas del barri de Sant Cosme, Hermida ha explicat que, comandats per uns quants clans familiars, molts joves s’hi dediquen perquè és una font directa i fàcil d’ingressos. “En 40 metres quadrats es poden generar beneficis de 200.000 euros i això és molt llaminer”, ha afegit.

Hermida ha assenyalat que en barris com el de Sant Cosme els clans que trafiquen amb marihuana s’han creat “un entorn favorable” fent fora a tots els veïns que no treballen per a ells. Això ha fet que puguin controlar edificis sencers com el del carrer Riu Anoia i guanyar-se “el silenci” de tothom que els envolta.

Tot i el “cop dur” que ha suposat l’operatiu per als dos clans que controlaven l’edifici, l’inspector ha deixat clar que el cultiu de marihuana continuarà al barri i ja ha avançat que “en un parell o tres de setmanes” s’haurà de posar en marxa un dispositiu similar.

<strong>Operatiu</strong>

L’operatiu, que va comptar amb més de 200 efectius policials, es va dur a terme el passat dimecres 26 d’abril des de primera hora del matí i va acabar amb un balanç de cinc homes i una dona detinguts i una altra dona investigada, d’edats compreses entre 20 i 79 anys, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública per tràfic de drogues i un delicte de defraudació de fluid elèctric. En els dies posteriors, el nombre de detinguts s’ha elevat fins a la vintena. 

La investigació es va iniciar el novembre de l’any passat quan els investigadors van tenir coneixement que dos grups criminals havien tornat a instal·lar plantacions de marihuana en quatre pisos on anteriorment s’havia actuat policialment, ubicats al carrer Riu Anoia del Prat de Llobregat. Arran de les primeres indagacions els investigadors van determinar que els líders de dos clans familiars havien convertit l’espai en una immensa fàbrica de plantacions, una “factoria” de marihuana, i van continuar la tasca investigadora fins a identificar 12 cultius.

Finalment, el 26 d’abril, agents de Mossos d’Esquadra i de la Policia Local del municipi van realitzar 16 entrades simultànies i perquisició sota la tutela del Jutjat de Primera Instancia i Instrucció número 3 en funcions de guàrdia del Prat de Llobregat. Dels 17 pisos es va entrar a 16 i només en un d’ells hi vivia una família sense cap relació amb el cultiu de marihuana. Al que no es va entrar, posteriorment es va veure que tenia tota la infraestructura preparada per acollir una nova plantació.

En el marc de la intervenció policial es van intervenir 2.700 plantes en diferents estats de creixement i tota la maquinària necessària per al seu cultiu. Posteriorment, es van recollir unes 4.000 plantes més abandonades per veïns de la zona en contenidors propers a la comissaria dels Mossos d’Esquadra. La droga intervinguda tindria un valor de més de dos milions d’euros al mercat negre.

<strong>Inhabilitació dels pisos</strong> 

L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha decretat la inhabilitació dels pisos amb l’objectiu d’impedir que es tornin a dedicar a la producció indoor de marihuana. Finalitzats els escorcolls dels habitatges, es va autoritzar l’entrada a una comissió tècnica del departament municipal d’urbanisme que va valorar la inhabitabilitat dels habitatges registrats, en base al risc evident d’incendi per les connexions fraudulentes que alimentaven les plantacions de cànnabis que ocupaven total o parcialment aquests pisos, on, menys en dos, no hi vivia ningú. El tapiat dels pisos ja es va iniciar amb l’objectiu d’impedir la reactivació de les plantacions.

Els tècnics de la companyia subministradora d’energia elèctrica van calcular que la defraudació de fluid elèctric és de 212.000 euros aproximadament durant el darrer any, i que entre les 12 plantacions consumien l’equivalent a 174 habitatges d’ús familiar. Després del desmantellament, el consum d’electricitat en la zona s’ha reduït de forma destacada i notable.

<strong>Investigació oberta</strong>

Els arrestats, que acumulen 57 antecedents, van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs.La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

També s’investiguen els aldarulls provocats com a resposta a la intervenció policial. Durant les passades nits de divendres i de diumenge es van registrar diversos aldarulls i actes vandàlics quan un grup de persones va llançar pedres contra les dotacions policials, taxistes i autobusos urbans. Fruit d’aquestes accions delictives va resultar ferit lleument un dels conductors d’un bus i cremats contenidors i vehicles.

Els Mossos d’Esquadra han reforçat durant aquestes setmanes el servei policial d’ordre públic al nucli urbà per tal de garantir la protecció de tots els serveis i han obert una investigació per tal d’identificar i detenir els presumptes autors dels fets.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió