Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El Parlament insta el Govern a personar-se en la causa argentina dels crims franquistes i a sumar el cas de Gustau Muñoz

ACN Barcelona – El Parlament ha instat el Govern a personar-se com a acusació i part perjudicada en la causa oberta a l’Argentina contra els crims del franquisme i a […]

Agències 06/07/2022

ACN Barcelona – El Parlament ha instat el Govern a personar-se com a acusació i part perjudicada en la causa oberta a l’Argentina contra els crims del franquisme i a donar suport per incorporar-hi el cas de Gustau Muñoz. Muñoz va ser un jove de 16 anys, membre de les Joventuts del Partit Comunista d’Espanya, assassinat el 1978 en una manifestació a Barcelona per un policia de paisà. La proposta de resolució aprovada ha estat registrada per ERC, JxCat, CUP i ECP i en la majoria de punts ha obtingut el suport del PSC. Vox, Cs i PPC l’han rebutjat. El Parlament també ha demanat al Govern que insti l’executiu espanyol a “desplegar els mecanismes necessaris” per a investigar la responsabilitat de l’exministre Martín Villa en els crims de lesa humanitat.

La iniciativa també reconeix la tasca d’organitzacions, Ajuntament de Barcelona i ciutadania que “han aconseguit que Martín Villa, màxim responsable de la repressió policial i política durant la transició, hagi renunciat a la Medalla d’Or de Barcelona”. En aquest punt i en el que fa referència a investigar Martín Villa, els socialistes s’han abstingut.

La cambra també ha instat el Govern a fer “totes les actuacions adreçades a exigir la depuració de tots els responsables que formaven part de l’aparell policial, polític i judicial” durant la dictadura i la transició. I reconèixer i acompanyar aquells qui han mantingut viu el record de Muñoz.

En aquesta votació, de nou, el vot del diputat de JxCat Lluís Puig ha estat comptabilitzat verbalment per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, però no apareix al panell del ple per tal de no implicar els funcionaris de la cambra. El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha reclamat que els secretaris de la Mesa donin vist-i-plau a la “correcció” de les votacions, “per seguretat jurídica”.