Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

El Parlament Europeu fixa que el sector aeri utilitzi almenys un 85% de combustibles sostenibles el 2050

ACN Brussel·les – El Parlament Europeu ha fixat aquest dijous que el sector aeri utilitzi almenys un 85% de combustibles sostenibles el 2050. Segons el nou full de ruta, els […]

Agències 07/07/2022

ACN Brussel·les – El Parlament Europeu ha fixat aquest dijous que el sector aeri utilitzi almenys un 85% de combustibles sostenibles el 2050. Segons el nou full de ruta, els combustibles sostenibles a Europa hauran de representar un 2% el 2025 i un 37% el 2040. El ple d’Estrasburg ha elevat la quota mínima proposada per la Comissió, que plantejava que els combustibles verds arribessin al 32% el 2040 i fins al 63% el 2050. Per accelerar la implementació d’aquests nous carburants, el Parlament ha demanat la creació d’uns fons per una aviació sostenible entre 2030 i 2050. El finançament per les ajudes provindrà principalment dels diners recaptats per les multes imposades per l’incompliment d’aquesta nova normativa.

Els eurodiputats també han demanat a la Comissió un sistema d’etiquetatge sobre l’exercici mediambiental dels avions, companyies i vols comercials pel 2024.

A més, s’ha modificat la definició de combustible sostenible per l’aviació i s’ha deixat fora els carburants basats en cultius alimentaris i farratge, derivats d’oli de palma i soja i de pasta de sabó per no estar alineats amb els criteris de sostenibilitat. Per una altra banda, s’ha inclòs l’electricitat renovable i l’hidrogen com a part d’una combinació de combustibles sostenible. També s’incentivarà l’ús de l’oli de cuina usat i combustibles sintètics.

Segons el projecte legislatiu, els aeroports de la UE hauran de facilitar els accessos de les companyies aèries a combustibles sostenibles, inclosa la infraestructura de recàrrega elèctrica i recàrrega d’hidrogen.

La proposta ha tirat endavant amb 334 vots a favor, 94 en contra i 153 abstencions. El Parlament afirma que està llest per iniciar converses amb els estats membres sobre la formulació definitiva de la legislació.