Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Morera incorporarà obres del segle XX i començaments del XXI i podria obrir al públic l’estiu del 2023

|

- Publicitat -

ACN Lleida – El Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida podria obrir les seves portes al públic l’estiu de 2023. El seu director, Jesús Navarro, ha presentat aquest dilluns el pla estratègic 2022-2025 amb l’objectiu de convertir el Morera en un referent nacional i internacional d’art modern i contemporani. “No es tracta d’un simple trasllat de seu -a l’antiga Audiència de Lleida- sinó de plantejar un nou museu”, ha dit Navarro, que sigui participatiu, dinàmic i que es converteixi en un espai on reflexionar a través de l’art i dels seus creadors. Fins ara el Morera acollia obres del segle XIX i de la dècada dels 70 del segle XX. Ara, es vol fer un pas endavant amb una narrativa del segle XX i començaments del XXI que el faci únic a Catalunya.

En la presentació del pla estratègic del Morera, Navarro ha destacat que el nou museu vol ser una institució destinada a construir la memòria artística de la societat catalana dels segles XX i XXI, “un instrument per a la informació, l’aprenentatge i el gaudi dels ciutadans”. I per a això s’han marcat quatre línies estratègiques: nova seu, relat propi, comunicació i gestió museística. Navarro ha explicat també que el nou Morera no comptarà una col·lecció permanent estàtica sinó que les exposicions seran de llarga durada i s’aniran actualitzant constantment. “Volem ser un museu dinàmic que incorpori les noves lectures”, ha afegit.

Publicitat

El director del Morera ha explicat també que s’està treballant per canviar la imatge corporativa del museu, que presentaran pròximament, i que alguns dels objectius de l’equipament són augmentar i millorar la capacitat de gestió del museu amb autonomia, ampliar i consolidar l’equip humà del museu i impulsar la cooperació amb altres entitats de la ciutat, especialment amb el Museu de Lleida i amb el Centre d’Art la Panera, amb l’objectiu de compartir projectes, recursos i serveis que millorin les seves capacitats.

Navarro ha acabat la seva intervenció destacant que “estem davant una oportunitat històrica per resoldre un dels greuges tradicionals en l’àmbit de la cultura de la ciutat de Lleida i del país i ho podem fer amb un projecte clar, modern i engrescador que esperem que gaudeixi de la vostra complicitat”.

Pel que fa a la nova seu, després de 105 anys en itinerància, el regidor de Cultura de la Paeria i diputat de la Diputació de Lleida, Jaume Rutllat, ha explicat que l’obra civil que s’està fent per habilitat l’antiga Audiència de Lleida s’acabarà els primers mesos del 2023 i que, per tant, depenent del que es trigui en la integració de la museografia, podria obrir al públic l’estiu del 2023.

Per la seva banda, la cap del servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, Magda Gassó, ha reconegut que el Morera “fa molts anys que és una realitat però era una realitat que no acabava de ser i ara és una realitat que ja és”. És per això que aquest pla estratègic “ens ajuda a treballar cap al futur”, ha dit.

En director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, ha mostrat el seu compromís per enfortir la xarxa de museus i especialment del Museu Morera, amb projecció nacional i internacional. Rutllant també ha assegurat que el compromís de la Diputació de Lleida amb el Morera és “ferm”, tant ara com en el futur, i ha recordat el suport econòmic que se li ha donat per tirar endavant les obres de la nova seu i l’aportació feta per a la compra d’obres.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha recordat que el Museu Morera, inaugurat l’any 1917 ha estat itinerant, des de la primera seu al Mercat de Sant Lluís, fins a l’Hospital del Santa Maria o el Convent del Roser. És per això que ha celebrat “ser a tocar de la nova etapa del museu, transcendental i històrica, amb un nou Morera que ningú no ha vist mai”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió