Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El jurat declara la parricida de Girona culpable d’assassinat però conclou que tenia les capacitats “molt disminuïdes”

ACN Girona.-El jurat popular ha declarat culpable d’assassinat M. Àngels Freixas, la mare que va matar la filla de 10 anys ofegant-la a la banyera després de drogar-la el 30 […]

Avatar
Agències 04/03/2021

ACN Girona.-El jurat popular ha declarat culpable d’assassinat M. Àngels Freixas, la mare que va matar la filla de 10 anys ofegant-la a la banyera després de drogar-la el 30 de desembre del 2019. El veredicte, però, conclou que en el moment dels fets l’acusada tenia “molt disminuïda la capacitat per decidir” com a conseqüència del trastorn depressiu que patia. El jurat popular, i per 6 vots a 3, li aprecia una eximent incompleta d’alteració psíquica. El veredicte també considera provat l’agreujant de parentiu i l’atenuant de confessió. El fiscal, que inicialment demanava presó permanent revisable, sol·licita ara 20 anys de presó, la mateixa pena que vol l’acusació particular. La defensa demana la pena mínima i que la compleixi en un centre psiquiàtric.

El jurat popular ha conclòs que cap a les dues de la tarda del 30 de desembre del 2019 l’acusada, i “tal i com ho havia planejat”, va dissoldre 80 pastilles de benzodiazepina en aigua i li va fer ingerir el líquid a la petita. Quan la nena ja estava “en estat d’inconsciència”, “la va introduir a la banyera plena d’aigua i va pressionar el seu cos per mantenir-la al fons fins a causar-li la mort”. El fets van tenir lloc a un pis de la ronda Ferran Puig de Girona. En l’assassinat tots els membres del jurat hi ha estat d’acord però no hi ha hagut unanimitat a l’hora d’apreciar-li l’eximent incompleta d’alteració psíquica. Amb 6 vots a favor i 3 en contra, el jurat considera que, en el moment de perpetrar el crim, l’acusada “tenia molt disminuïda la capacitat per decidir realitzar una altra conducta diferent a la de matar-la per solucionar el greu problema que, per a ella, suposava cuidar sola de la seva filla i que la menor continués patint”. El jurat popular s’ha basat en l’historial d’internaments psiquiàtrics i en els testimonis de les veïnes a qui va confessar els fets que van dir que actuava com un “robot” o com si estigués “somnàmbula”. Tot i que els psiquiatres van apuntar que la dona no tenia idees delirants ni va patir cap brot psicòtic i que sabia el que feia quan va matar la nena, el veredicte sí que recull que tenia “sentiments persistents de desesperança, ruïna, inutilitat i desbordament”. A més, també exposen que tenia diagnosticat un trastorn bipolar de component predominantment depressiu de “llarga durada”, amb un intent de suïcidi el 2013 i dos ingressos hospitalaris a la unitat psiquiàtrica del parc hospitalari Martí i Julià de Salt el mateix 2019; el primer des de l’agost fins a l’11 de desembre i el segon del 18 al 24 de desembre. Tres dies després de rebre l’alta i tres dies abans del crim, va tornar a anar a urgències “verbalitzant tenir por d’ella mateixa” però aleshores el psiquiatre que la va atendre va considerar que no calia que tornés a ingressar.El jurat popular també li aprecia l’agreujant de parentiu i l’atenuant de confessió: “Després de matar la seva filla, va comunicar els fets a la policia a través del telèfon d’emergències 112 i es va quedar al domicili fins que van arribar els agents dels Mossos d’Esquadra, a qui va reiterar que havia matat la seva filla”. El de la parricida de Girona era el primer cas que arribava a judici a l’Audiència de Girona en el qual la fiscalia sol·licitava presó permanent revisable. Ara, i tenint en compte que el jurat popular ha apreciat l’eximent incompleta, el fiscal Enrique Barata demana 20 anys de presó i, com a mesura de seguretat, que segueixi tractament psiquiàtric. Els advocats Óscar Álvarez i Óscar Ballester de l’acusació particular en nom del pare de la nena demanen també 20 anys de presó.La defensa, encapçalada pel lletrat David Muñoz, sol·licita la pena mínima i que la compleixi en un centre psiquiàtric no penitenciari. El judici ha quedat vist per a sentència.