Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

El Govern impulsa la creació d’un clúster del sector dels residus a Catalunya

ACN Barcelona.-La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ i l’Agència de Residus, ha formalitzat aquest dimecres l’inici del procés de creació del primer clúster de l’àmbit dels residus a Catalunya. […]

Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ i l’Agència de Residus, ha formalitzat aquest dimecres l’inici del procés de creació del primer clúster de l’àmbit dels residus a Catalunya. El clúster es constituirà l’any vinent amb un pla d’accions que inclourà activitats de capacitació, internacionalització, R+D, foment de la innovació o accions interclústers, entre d’altres. El sector té 693 empreses, 41.000 treballadors i factura gairebé 10.000 milions d’euros. Les empreses catalanes d’aquest àmbit són majoritàriament gestors de residus, però també n’hi ha que s’especialitzen en els béns d’equip i tecnologies de tractament; la construcció d’infraestructures i instal·lacions; la consultoria i enginyeria, i el control i anàlisi.

El nou clúster agruparà el conjunt d’empreses del sector de la gestió de residus, incloent-hi tota la cadena de valor, i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya. En els mesos vinents s’implementarà un pla d’accions per la constitució del clúster, i un equip tècnic d’ACCIÓ i l’Agència de Residus de Catalunya assumirà el rol de clúster manager temporalment. Posteriorment un grup d’empreses constituiran la primera junta directiva, definiran el seu pla d’acció i incorporaran el clúster mànager. Es tracta d’un procés que s’inicia amb l’impuls públic, però que posteriorment és liderarà íntegrament des del sector privat.Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Actualment 29 clústers formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ.