Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

El Govern garantirà el desplegament del tercer tram de la renda garantida tot i la pròrroga pressupostària

ACN Barcelona.-El Govern garantirà el desplegament del tercer tram de la renda garantida, un pla d’inversions en escoles per reduir els mòduls o el desplegament el grau 1 de dependència […]

Agències 30/04/2019

ACN Barcelona.-El Govern garantirà el desplegament del tercer tram de la renda garantida, un pla d’inversions en escoles per reduir els mòduls o el desplegament el grau 1 de dependència i l’augment dels beneficiaris tot i la pròrroga pressupostària. Aquestes són algunes de les actuacions prioritàries que es contemplen en el pla d’acció del Govern per atendre la despesa urgent del 2019 en el context de pròrroga, a més de la garantia del retorn de les pagues extra pactades amb els sindicats i les millores salarials. De fet, la despesa de personal augmentarà en 1.039 MEUR respecte als crèdits inicials aprovats per al 2017. En total, el Govern ampliarà la despesa respecte al 2017 en uns 2.000-2.100 MEUR, segons la portaveu Meritxell Budó.

El Govern ha presentat aquest dimarts, després del consell executiu, la llista de prioritats dels departaments, en què a més de la renda garantida o la dependència, també hi ha el desplegament de la fibra òptica a Catalunya, el Pacte Nacional per la Indústria, la cobertura de les insuficiències de finançament a les universitats públiques o la convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al 2019-2023. Per finançar-ho, ara l’executiu ha de buscar fons de finançament. Entre les opcions sobre la taula hi ha “canvis normatius en determinats impostos”, entre els que la consellera de la Presidència i portaveu Meritxell Budó ha mencionat l’opció de modificar l’impost que s’aplica sobre la banca en les hipoteques. A més, també s’exigirà a l’Estat “lleialtat institucional” perquè hi hagi coresponsabilitat en partides com la de la dependència o la de l’atenció dels menors no acompanyats. En el projecte fallit de pressupostos per al 2019 ja contemplava una modificació, per exemple, de l’impost d’actes jurídics documentats, elevant mig punt el tipus general aplicable a les hipoteques, que paguen els bancs, amb l’opció de recaptar uns 77,9 MEUR extra. Però el gruix dels diners haurien de sortir de la reassignació de transferències entre departaments, del fons de contingència o dels romanents de tresoreria de les entitats. A més, també s’han de revisar “costos i models de prestació” de serveis i renegociar o recalendaritzar “actuacions no prioritàries”.