Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El govern espanyol evita concretar si vendrà la seva participació a Bankia el 2021 i aposta per “maximitzar-la”

ACN Barcelona.-La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha evitat concretar aquest dimarts si, amb el canvi d’escenari després de l’anunci de les negociacions per fusionar-se amb Caixabank, l’executiu […]

Agències 08/09/2020

ACN Barcelona.-La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha evitat concretar aquest dimarts si, amb el canvi d’escenari després de l’anunci de les negociacions per fusionar-se amb Caixabank, l’executiu es desprendrà de la participació pública a Bankia el 2021, tal com es va comprometre. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha assenyalat que el govern anirà “pas a pas” i ha explicat que aposta per “maximitzar” la participació de l’Estat a l’entitat. En aquest sentit, ha celebrat que l’operació fos “molt ben rebuda” per les borses divendres passat, amb augments importants del preu de les accions de les dues entitats, així com per altres col·lectius.

“El que és fonamental es que el govern contribueixi a refermar aquesta operació i que pugui seguir el seu camí amb totes les garanties dels supervisors”, ha comentat Montero, en referència al Banc d’Espanya i al Banc Central Europeu. A curt termini, la intenció del govern és mantenir la participació pública. “Ens interessa que la participació publica que l’opinió del govern estigui present en aquesta presa de decisions, amb absolut respecte als consells d’administració i juntes d’accionistes”, ha afegit la portaveu i també ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero.De moment, l’operació es continua negociant després que les dues entitats reconeguessin les converses en un fet rellevant a la CNMV dijous passat. La ministra portaveu ha destacat que les negociacions s’han d’abordar amb “absoluta cautela i discreció” i ha apuntat com a requisits per obtenir el suport de l’executiu que l’operació protegeixi l’interès general de la ciutadania, que el govern pugui “maximitzar” la seva participació i que reforci l’estabilitat financera del sector bancari espanyol. A banda, Montero ha apuntat a l’enfortiment de la cohesió territorial. Es tracta, per la portaveu, d’unes condicions que s’estan complint, segons ha dit.A finals de desembre del 2018, el govern espanyol va allargar dos anys més el termini per privatitzar Bankia. El consell de ministres, que aquell dia es va celebrar a Barcelona, va aprovar una pròrroga fins el desembre del 2021 per desprendre’s del 61,4% de participacions que té de l’entitat. Segons l’executiu de Pedro Sánchez, l’objectiu era “afavorir la utilització més eficient dels recursos públics maximitzant la recuperació dels ajuts” aportats a l’entitat. Així també es buscava que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, el FROB, tingués “més flexibilitat” per anar desinvertint de Bankia, del qual és soci majoritari. L’ampliació dels terminis aprovada aleshores ja era la segona, després de la que també va fer el govern de Mariano Rajoy el 2016.