Edició 2161

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 25 de juny del 2024
Edició 2161

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 25 de juny del 2024

El Govern destinarà 25 MEUR extra a ampliar l’ETAP del Besós per quadruplicar l’aigua potable que produeix

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern preveu destinar 25 milions d’euros extra (MEUR) a l’ampliació de l’estació de tractament de l’aqüífer del Besós (ETAP) per poder quadruplicar així l’aigua potable que produeix. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una visita a les obres, on ha remarcat que aquest tipus d’actuacions són “el camí i la solució” a la sequera. Actualment aquesta planta potabilitza 200 litres per segon i amb una primera ampliació que es preveu que acabi a finals de juny s’arribarà als 400 l/s. Ara el Govern ha anunciat una nova actuació a l’ETAP que permetrà produir fins a 860 l/s d’aigua potable per a la ciutat de Barcelona i voltants a finals del 2023.

A banda, Aragonès ha aprofitat la visita per reclamar al govern espanyol que totes les actuacions fetes per garantir l’autosuficiència hídrica no computin dins el dèficit pressupostari. Aragonès ha remarcat que a la normativa d’estabilitat pressupostària ja està contemplada la possibilitat que en situació de catàstrofe natural aquestes inversions puguin quedar fora del dèficit. Així, ha demanat que això no sigui “un fre” a l’hora de fer “una bona política” pel que fa a abastiment i sanejament d’aigua.

Publicitat

Paral·lelament, també ha reclamat actuacions per millorar la digitalització de la xarxa d’abastament i sanejament.

<strong>Actuacions a curt i mig termini per “demorar restriccions més severes”</strong>

Aragonès ha defensat que cal actuacions a curt i mig termini per fer front a la sequera i així “demorar” l’entrada en vigor de restriccions “més severes”. El president ha emmarcat les obres a l’ETAP del Besós en el “treball estratègic” per fer front a la sequera i incrementar l’autosuficiència hídrica de la regió de Barcelona.

Segons ha dit, aquestes obres en concret permetran “augmentar significativament” la capacitat de tractament de l’aigua de la planta i aconseguir un “ús més eficient” del recurs. Per assolir aquest objectiu Aragonès també ha subratllat que cal construir noves infraestructures i millorar les ja existents, com la dessaladora de la Tordera o la nova planta a la Conca del Foix.

En la primera actuació d’ampliació, que acabarà al juny, es preveu aprofitar el cabdal del reg comtal. En el cas de la segona, que finalitzarà abans d’acabar l’any, es vol construir també una canonada per captar l’aigua directament del naixement de l’aqüífer, al creuament dels rius Ripoll i Besós. Segons Aigües de Barcelona ara mateix a l’aqüífer hi circulen entre 500 i 600 l/s d’aigua i es preveu utilitzar-la tota.

A més també s’està estudiant com fer una primera captació d’aigua superficial directament del riu Besós, que es preveu dur a terme en aquesta segona fase d’ampliació. Al finalitzar aquestes obres l’ETAP podrà potabilitzar 860 l/s d’aigua.

D’altra banda, fonts de l’ACA apunten que la regeneració d’aigua al Besós no es preveu fins a llarg termini, abans del 2030, i apunten que aquests són els tempos que es van fixar a l’acord de pressupostos tancat amb el PSC. Mentre que l’aigua potabilitzada és apta per al consum de de la població, l’aigua regenerada pot tornar a abocar-se al riu –i ser potabilitzada en un futur- o bé utilitzar-se per a usos agrícoles o industrials, entre altres.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió