Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Govern aprova el Projecte de llei per a la creació de la comarca del Lluçanès amb 9 dels 13 municipis

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern ha aprovat el Projecte de llei per a la creació de la comarca del Lluçanès. Tindrà Prats de Lluçanès com a capital i inclourà vuit municipis més (Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d’Albars i Sobremunt). Hi ha 4 municipis que inicialment podien formar-ne part, però han demanat quedar-ne fora i així ho han aprovat recentment als seus respectius plens. Segons el Projecte de Llei, el Consell Comarcal s’haurà de constituir després de les eleccions municipals del 2027. Fins llavors, els municipis implicats que ho acordin de forma voluntària hauran de crear la Mancomunitat de municipis de la Comarca del Lluçanès abans del 31 de desembre d’enguany.

Amb la creació de la futura comarca, l’executiu vol donar resposta a una reivindicació històrica i a un procés que va començar el 2010 i que culminarà amb l’aprovació definitiva de la llei al Parlament.

Publicitat

Mentrestant, hi haurà l’organisme transitori amb forma de Mancomunitat que s’encarregarà de la representació i gestió dels interessos de la comarca. En aquest període de transició, els serveis a la ciutadania estaran garantits a través del consell comarcal d’origen fins a fer-se efectiu el traspàs a la nova comarca. El Govern dotarà aquest òrgan dels recursos econòmics necessaris per al seu funcionament. En aquest sentit, Les futures lleis de pressupostos corresponents als exercicis de 2024 i fins al 2027 incorporaran una previsió relativa a l’assignació a la Mancomunitat de municipis de la comarca del Lluçanès per “garantir que disposi dels recursos necessaris” per treballar en la implementació de la comarca.

Així, el 2024 tindran una partida de 200.000 euros; el 2025, 250.000; el 2026, serà de 300.000 euros i el 2027, la més alta amb 350.000 euros. Una vegada constituït el Consell Comarcal, es dissoldrà la Mancomunitat d’acord amb els preceptes legals i estatutaris aplicables.

El text aprovat aquest dimarts defineix el Lluçanès com un espai geogràfic natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà, que comprèn territoris de les comarques del Bages, del Berguedà i d’Osona. La capital de la nova comarca serà el Prats de Lluçanès, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern.

<strong>Una reivindicació històrica</strong>

La creació de la comarca del Lluçanès “satisfà les reivindicacions territorials manifestades des de fa temps, i també és una solució política i administrativa a la voluntat majoritària expressada en les urnes de constituir una entitat comarcal pròpia”. L’any 2010, dotze municipis de la zona van presentar a la Generalitat una sol·licitud per a la creació oficial de la comarca del Lluçanès. El 2015 es va dur a terme un procés participatiu entre els veïns perquè opinessin si volien que el seu municipi s’integrés a la nova comarca.

El resultat del procés participatiu va ser favorable a la creació de la comarca en vuit municipis i contrari en cinc. La participació va ser del 55,15% de les persones cridades a la votació i el «sí» es va imposar amb el 70,73% dels vots.

<strong>9 municipis que entren i 4 que es queden fora</strong>

La creació de la nova comarca modifica les comarques del Bages i d’Osona, d’acord amb la nova adscripció comarcal dels municipis. La proposta del Govern per desencallar la comarca es va fer arribar als 13 municipis que en podien formar part. La idea era que els municipis on va guanyar el ‘no’ també tinguessin més temps per decidir si volien fer el canvi o mantenir-se com fins ara durant aquest període de transició.

Ara, el projecte de Llei inclou 9 municipis i fa un esment especial a Sant Feliu Sasserra, on va guanyar el ‘no’ durant el procés participatiu. Es diu que hi ha l’opció d’aprovar per ple la voluntat de reintegrar-se a la comarca del Bages a què estava adscrit fins ara si el que vol és deixar de formar part del Lluçanès. L’acord plenari s’haurà de comunicar al departament d’Administració local abans del 31 de març del 2026 i no caldrà fer cap altre tràmit.

Els altres 4 municipis que no apareixen al text del projecte són Santa Maria de Marlès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès ni Sant Bartomeu del Grau. Els respectius ajuntaments han aprovat per ple sortir-ne i donar compliment al resultat de la consulta on també va guanyar el ‘no’ sobre la creació de la futura comarca. En cas que més endavant vulguin formar part del Lluçanès, hauran d’esperar-se al 2027 i iniciar els tràmits que estableix la llei per demanar el canvi de comarca.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió