Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

El festival de cinema amb IA +RAIN oferirà una segona edició amb responsables de META, Netflix i start ups

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La segona edició del +RAIN Film Festival Internacional de Cinema i Intel·ligència Artificial se celebrarà de l’11 al 14 de juny i reunirà alguns dels perfils més destacats de la recerca i la indústria en IA generativa. Sónar +D s’incorpora en la coorganització amb la Universitat Pompeu Fabra del primer festival europeu de cinema generat amb IA. La segona edició reunirà responsables de META, Netflix i de les start ups Krea, Stability AI o Hugging Face. S’han presentat a la convocatòria del festival 232 pel·lícules, cinc vegades més que en l’anterior edició, i d’aquestes n’arribaran 10 a competició. Les temàtiques més representatives són la reflexió sobre la societat de control, la crítica als populismes o la violència en l’ésser humà.

El campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra acollirà el +RAIN l’11 i 12 de juny, mentre que el 13 i 14 de juny el certamen es traslladarà a Fira de Montjuïc, seu del Sónar de dia.

Publicitat

A la UPF s’arrencarà el +RAIN amb RESEARCH, un espai orientat a la recerca sobre el present i futur de la creació de continguts audiovisuals amb intel·ligència artificial generativa. En aquesta sessió hi haurà la presència de noms com Shyam Sundar, Marcelo Bertalmío, Christian Canton i Carlos Castillo.

La segona jornada a la UPF serà RAINNOVA, un espai de presentació de projectes i desenvolupaments en procés de creació, així com de test experimental de solucions tecnològiques d’IA generativa aplicades a la ideació, la producció i l’edició audiovisual. Hi participaran creadors com Carme Puche, Sergio Álvarez-Napagao, Jorge Caballero, Víctor Pérez, Boldtron, Andrés Bartos i Lucia Stojevic.

En aquesta segona jornada es donarà a conèixer l’obra guanyadora de la Colección Solo, Jordi Pons presentarà el sistema Stable Audio de Stability AI, i Coloma Ballester, Manuel Garin, Dani Grandes, Gloria Haro, Adam Phillips, Alan Salvadó i Míriam Sánchez presentaran un projecte sobre motius visuals analitzats amb IA.

Les jornades al campus del Poblenou de la UPF es complementen amb el LIVE, un esdeveniment musical i audiovisual de caràcter performatiu amb sessions en directe i instal·lacions artístiques.

<strong>+RAIN al Sónar+D</strong>

Pel que fa al Sónar +D, a la primera jornada es farà el FAIR, organitzat per la Universitat Pompeu Fabra, el Sónar i la Càtedra Futurs de la Comunicació, amb la col·laboració del Clúster Audiovisual de Catalunya.

FAIR serà un espai de reflexió, debat i intercanvi, on es reuniran una seixantena d’experts internacionals en IA i del sector de la indústria audiovisual. En aquesta sessió s’abordaran els reptes, les oportunitats i els vectors de transformació del sector audiovisual en l’era de la IA generativa.

Entre els experts hi haurà cineastes que estan creant amb IA; investigadors en l’àmbit de la creació amb IA; desenvolupadors de software IA per al sector audiovisual; juristes especialitzats en drets d’autor; experts en ètica i tecnologies emergents, i productors i empreses del sector audiovisual.

La darrera jornada del +RAIN oferirà l’AI & WEB3 CREATIVES SUMMIT, un espai d’inspiració, debat i presentació de start ups i spin offs, al voltant de les indústries culturals i creatives, i projectes de recerca artística aplicada amb tecnologies emergents.

Una de les prioritats d’aquesta sessió serà inspirar i fer conèixer el talent emergent que emprèn, investiga i crea al voltant d’aquests temes, així com debatre sobre la relació entre creativitat i tecnologies emergents; l’ús ètic de l’IA; els drets d’autoria o el rol de Web3 a les indústries culturals i creatives, i també fomentar la relació entre els diferents agents.

Entre els convidats al SUMMIT hi haurà Todd Yelin (ex vicepresident de Producte de Netflix), Nadia Piet (investigadora i cofundadora de AI X Design), Mads Dambso (CEO de Kaspara.i.), Apolinario Pássos (AI Artist i Machine Learning Art Engineer a Hugging Face), els artistes Varvara & Mar, Gabriel Massan i Antoni Abad, Lino Garcia Morales (doctor en Conservació i Restauració d’Art Digital), Patrícia Falcão (investigadora i Time-based Media Conservator a la TATE), i Florian Weigl (curator i investigador).

D’altra banda, Sónar +D presentarà a Project Area tres instal·lacions del +RAIN. Les pel·lícules guanyadores del Festival; un arxiu digital que recull i connecta les propostes musicals i un audiovisuals generades amb intel·ligència artificial del LIVE i que activarà l’artista Azahara Cerezo.

També Latent Booth, una experiència interactiva que s’interroga sobre la comunicació entre humà i màquina i que culminarà en una pel·lícula col·laborativa, amb la contribució de Hugging Faces, impulsor de la IA amb eines de codi obert.

<strong>Les pel·lícules a concurs</strong>

La segona edició de +RAIN ha rebut a la convocatòria d’enguany un total de 232 pel·lícules, cinc vegades més que les propostes rebudes a la seva primera edició, procedents dels cinc continents i amb representació de més de 40 països.

La selecció final de 10 pel·lícules competiran a la secció FEST amb un jurat format per Shyam Sundar (director del Center for Socially Responsible Artificial Intelligence de la Penn State University), Mads Dambso (CEO de Kaspar a.i.) i Cristina Mont (Directora d’Innovació del Grup Lavinia).

Els premis del +RAIN són a la Millor Pel·lícula amb una dotació de 3.000 euros, un Premi del Jurat amb 2.000 euros i una Menció Especial de 1.000 euros. La projecció de les 10 pel·lícules seleccionades de la convocatòria internacional tindrà lloc a la secció FEST i anirà acompanyada de debats i presentacions a càrrec dels seus creadors i creadores.

Els títols finalistes són ‘Sueño finlandés y paranoico’ (Jimena Aguilar, Argentina), ‘Skopje 2014 According to ChatGPT’ (Pauline Blanchet, França), ‘Fried Egg’ (Rucha Thigale, UK), ‘Ripear un Desierto’ (Felipe Elgueta, Xile), ‘DUCK’ (Rachel Maclean, UK), ‘Time Metallurgist’ (Tomáš Rampula, República Txeca), ‘When people talk about their dead, they look up’ (Anna Halbleib, Espanya), ‘Home Age to Avalokitesvara’ (Maria Than, UK), ‘512X512’ (Arthur Chopin, França) i ‘Morbo’ (Jonas Sanson, Brasil).

Segons han explicat, entre les temàtiques més representatives de l’edició d’enguany hi ha la reflexió al voltant de la societat de control, la crítica política dels populismes emergents a nivell global, el qüestionament de les imatges creades per l’imaginari turístic, les possibilitats visuals i narratives de l’exploració del territori de l’inconscient o la violència innata en l’ésser humà, juntament amb la reflexió metalingüística al voltant de la IA.

<strong>+RAIN a Filmin</strong>

Del 17 al 30 de juny, tota la programació de la segona edició de +RAIN estarà disponible online a Filmin.

Les entrades al festival són gratuïtes però requereixen inscripció prèvia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió