Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El desè Anuari Mèdia.cat analitza la “retallada de drets” durant la pandèmia i el seu impacte en col·lectius vulnerables

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-La desena edició de l’Anuari Mèdia.cat analitza amb una vintena de treballs la “retallada de drets” durant la pandèmia i la seva afectació en col·lectius vulnerables. “No s’ha pogut passar per alt el coronavirus i el seu impacte i per això és un dels temes centrals de l’Anuari”, ha dit durant la presentació un dels coordinadors del projecte, Víctor Yustres. La iniciativa del Grup Barnils sobre els silencis mediàtics del 2020 treu a la llum una investigació sobre el Pla Tremall dels Mossos d’Esquadra i temes sobre la retallada de drets a les dones embarassades o l’aïllament del col·lectiu LGTBI durant el confinament, entre altres. La publicació també inclou un dossier de premsa sobre el paper del periodisme davant l’extrema dreta.

“Es vol donar una mirada crítica i exigent sobre allò que determina l’agenda mediàtica”, ha dit el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Ferran Casas, sobre la publicació. En aquesta línia, Casas ha assegurat que resumir “els silencis i sorolls” d’un any com el 2020 ha estat “un repte”. “La pandèmia ha estat una excusa més per retallar drets i per accentuar la precarietat”, ha afegit Casas. L’Anuari sobre amb una investigació de la periodista Sandra Vicente sobre el Pla Tremall dels Mossos, que es va posar en marxa l’1 de juny del 2020 a Barcelona per lluitar contra els delictes reiteratius. El reportatge constata que entre el gener i l’octubre de 2020, més del 77% de les persones identificades no tenien la nacionalitat espanyola i el 96% dels detinguts en controls de multireincidència eren estrangers. En aquesta línia també hi ha reportatges sobre les protestes durant la pandèmia, l’aïllament de les persones dependents durant el confinament o l’afectació de la covid-19 al sector cultural. A banda de la pandèmia, un dels grans temes que s’aborda és l’extrema dreta. L’Anuari inclou un dossier temàtic dedicat a analitzar el paper del periodisme davant el creixement d’aquest fenomen. “A l’Anuari intentem posar-hi algunes receptes, però això és alguna cosa que hem de construir”, ha assegurat Yustres. En relació amb això, la publicació inclou una entrevista a la periodista nord-americana Amy Goodman sobre el paper dels mitjans en l’era de Trump i una anàlisi sobre l’extrema dreta a les xarxes socials, amb la participació de periodistes especialitzats com Miquel Ramos i Alba Sidera. “Hem de saber molt bé com tractar l’extrema dreta sense donar-hi propaganda”, ha alertat el periodista Miquel Ramos. La publicació del 2020 és la desena edició de la iniciativa del Grup Barnils. “L’Anuari continua revelant temes poc explicats, però els silencis de fa deu anys ara no ho són tant”, ha celebrat Casas. Així, ha recordat que en l’Anuari del 2010 recollia “silencis mediàtics” com ara l’amortització de la concessió de les autopistes, el cas Palma Arena o el primer estat d’alarma de la democràcia provocat per la vaga dels controladors aeris. “És molt revelador, perquè incloïa temes que abans no es tractaven i han acabat obrint informatius”, ha reflexionat Casas. La publicació, realitzada per periodistes, estudiants i experts, s’ha finançat amb un procés de micromecenatge que ha recollit 13.155 euros. L’Anuari s’ha presentat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya i ja està disponible a les llibreries. Alguns dels seus continguts també es publicaran en les pròximes setmanes al web de Mèdia.cat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió